Na hlavný obsah

Odborníci: Žiaci by mali mať tri hodiny telesnej výchovy za týždeň

Požadujú aj skvalitnenie ich výučby.

Odborníci: Žiaci by mali mať tri hodiny telesnej výchovy za týždeň
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tri hodiny telesnej výchovy v škole počas jedného týždňa – po takejto zmene volajú odborníci z oblasti telesnej a športovej výchovy. Rovnako žiadajú aj väčšiu kvalitu vyučovania tohto predmetu.

Argumentujú tým, že vo všetkých okolitých krajinách je vyššia hodinová dotácia na telesnú výchovu ako na Slovensku. Vládny splnomocnenec pre mládež a šport Karol Kučera (OĽANO) problém v chýbajúcich telocvičniach nevidí. Prístup k telocvični nemá vyše 75 000 žiakov, teda vyše 15 percent.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Obezita, zlé držanie tela, kombinované zdravotné problémy a do toho dva roky pandémie. To všetko sa negatívne podpísalo pod zdravie detí. Odborníci sa na konferencii Budúcnosť telesnej a športovej výchovy na Slovensku zhodli, že žiakom chýba pohyb.

Slovensko si pritom ako jediná krajina z Európskej únie (EÚ) za posledných 20 rokov úmyselne znížila časovú dotáciu tohto predmetu. Kučera tvrdí, že takmer 85 % slovenských žiakov má prístup k telocvični.

„Problém s chýbajúcimi telocvičňami naozaj nemáme. Tým nechcem povedať, že nemáme dostavať chýbajúce telocvične. Dnes vieme pomôcť najmä väčším školám, ktoré majú 150 a viac žiakov,“ skonštatoval.

Pohybu je niekde dostatok už teraz

Zlepšiť situáciu by mohol presný monitoring pohybových zdatností a správne zaradenie dieťaťa. Podľa koaličného poslanca Richarda Nemca (OĽANO) pri tomto budú nápomocní aj zdravotníci na školách.

„Toto všetko my vieme identifikovať a kvantifikovať, aby nám deti nehľadali ospravedlnenky, ale aby sme vedeli špecificky pre deti na školách telesnú výchovu skvalitniť,“ vysvetlil.

Ministerstvo školstva pripomína, že už dnes tam, kde je to možné, cvičia žiaci trikrát do týždňa.

„V súvislosti s kurikulárnou reformou budeme školám odporúčať, aby pohybové aktivity tvorili podstatnú časť času stráveného v školskom klube pred vyučovaním a po vyučovaní, ako aj v čase veľkých prestávok,“ dodala Renáta Vitková z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Telesná výchova by mohla mať aj podobu prechádzky, geokešingu či kurzov v prírode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál