Na hlavný obsah

Odstupujúca novozélandská premiérka Ardernová bola terčom vyhrážok

Uviedla, že nemá silu vo funkcii pokračovať.

Odstupujúca novozélandská premiérka Ardernová bola terčom vyhrážok
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: TASR/AP

Budúci premiér Nového Zélandu Chris Hipkins v nedeľnom (22. 1.) prejave po svojom zvolení do čela vládnucej strany poukázal na to, že jeho predchodkyňa Jacinda Ardernová bola zvlášť v poslednom čase terčom vyhrážok a ďalších útokov.

Populárna premiérka vo štvrtok (19. 1.) prekvapivo oznámila, že najneskôr 7. februára odstúpi z čela vlády a už sa nebude uchádzať o ďalší mandát. Uviedla, že nemá silu vo funkcii pokračovať.

Hipkins vyhlásil, že za útoky proti Ardernovej bola zodpovedná len „menšina“ Novozélanďanov, ktorá „nereprezentuje to, čím ako krajina sme“.

Vyhrážky Ardernovej zahŕňali okrem iného videonahrávku na youtube, v ktorej istý muž tvrdí, že má právo „zastreliť premiérku“, pretože sa dopustila vlastizrady.

Množstvo vyhrážok sa strojnásobilo

Údaje zverejnené v júni ukázali, že množstvo vyhrážok Ardernovej sa za posledné tri roky takmer strojnásobilo. Podľa miestnych médií sa najmenej osem z nich začalo právne riešiť.

Polícia vyšetrovala napríklad rukou písané letáky sľubujúce „likvidáciu“ Ardernovej, ktoré boli v januári minulého roka doručené do niekoľkých domácností.

Rádio Nový Zéland hovorilo s bývalým zamestnancom rozviedky Paulom Buchananom, ktorý vyjadril presvedčenie, že Ardernová bude potrebovať väčšiu pokračujúcu ochranu ako ktorýkoľvek predchádzajúci novozélandský premiér.

Hipkins, ktorý by mal v stredu (25. 2.) oficiálne zložiť premiérsku prísahu, uviedol, že chce pred takýmto „odporným zneužívaním“ svoju rodinu chrániť. Uvedomuje si, že ako líder krajiny sa stane „verejným majetkom“, jeho rodina ním však nie je. Želal by si, aby jeho deti mohli žiť bežný život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet