Na hlavný obsah

Opäť sa rozbieha debata o zatvorených obchodoch v nedeľu

Odborári myšlienku vítajú.

Opäť sa rozbieha debata o zatvorených obchodoch v nedeľu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Umožniť nakupovanie v nedeľu alebo nie? Na Slovensku sa opäť rozbieha debata o tom, či by obchody mali zostať posledný deň v týždni zatvorené. Návrh znova predložil do parlamentu nezaradený poslanec Martin Čepček. Názory obchodníkov, zamestnancov aj nakupujúcich sú rôzne.

Zákaz nedeľného predaja si Slovensko vyskúšalo dočasne počas pandémie. Teraz sa vynára otázka, či podobný scenár bude na Slovensku platiť natrvalo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tržby za potravinársky sortiment, drogériu, hygienu by sa presunuli na iné dni. Treba však povedať, že nepotravinársky sortiment, tie tržby sa z víkendu nevedia rozložiť na iné dni, čiže títo obchodníci by o tie tržby prišli a posilnilo by sa postavenie e-shopov,“ skonštatoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„My sme toho názoru aby štát nerozhodoval o tom, či podnikatelia majú alebo nemajú mať zatvorené prevádzky v nedeľu. A takisto či zamestnanci môžu alebo nemôžu ísť do práce,“ tvrdí predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský.

Odborári sú za zatvorené obchody

Za zatvorenie obchodov v nedeľu sú odborári. Považujú za nutné zosúladiť súkromný a pracovný život zamestnancov.

„Čo dlhodobo presadzujeme a cielime, aby slovenskí zamestnanci pracovali menej hodín, keďže slovenskí zamestnanci sú v rámci Európy naozaj lídrami v odpracovaných hodinách počas neštandardných časov a to je najmä v noci a počas víkendov,“ vysvetlila prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová.

Podľa Krakovského utrpia práve zamestnanci alebo študenti brigádnici. Tí nemajú častokrát inú možnosť ako práve cez víkendy chodiť pracovať a využívajú možnosť príplatkov.

Analytik obchodu si myslí, že návrh odvádza pozornosť od iných dôležitejších tém. Tvrdí, že v súčasnosti sa Slovensko nachádza vo veľmi turbulentnej situácii, ktorú spôsobuje jednak energetická kríza aj inflácia. Z toho pohľadu je podľa neho príprava takéhoto podstatne neadekvátna tomuto času a urgentne nerieši to čo by potrebovalo sa riešiť.

Skúsenosti s obmedzovaním víkendového predaja majú aj viaceré okolité štáty. V Rakúsku je väčšina obchodov v nedeľu zatvorených. V Maďarsku sa o to pokúsili, no po niečo vyše roku obchody opätovne otvorili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika