Na hlavný obsah

Oscarové nominácie ovládol film Všetko, všade, naraz

Získal ich celkovo 11.

Oscarové nominácie ovládol film Všetko, všade, naraz
Soška Oscara. Foto: TASR/AP

Najviac nominácií na tohtoročné Oscary, a síce 11, získal film Everything Everywhere All at Once (Všetko, všade, zrazu) autorského dua Dan Kwan a Daniel Scheinert. Nominovali ho aj na ocenenie za najlepšiu réžiu a film.

O hlavnú cenu sa 12. marca stretne s deviatimi ďalšími súpermi. Okrem iného so snímkami The Banshees of Inisherin (Duchovia Inisherinu), The Fabelmans (Fabelmanovci), Top Gun: Maverick alebo Avatar: The Way of Water (Avatar: Cesta vody).

Na cenu za najlepší film americká Akadémia filmového umenia a vied, ktorá tento rok Oscary odovzdá už 95. krát, nominovala tiež snímky Elvis, Tár, All Quiet on the Western Front (Na západe nič nové), Women Talking a Triangle of Sadness (Trojuholník smútku).

Nominácie v utorok (24. 1.) v Los Angeles oznámila dvojica hollywoodskych hercov Allison Williamsová a Riz Ahmed.

Najlepšia herečka, najlepší herec

Multižánrový film Všetko, všade, naraz bude usilovať aj o Oscara v kategóriách pre najlepší pôvodný scenár či najlepšiu herečku v hlavnej úlohe (Michelle Yeohová). Tú v päťke nominovaných dopĺňajú Michelle Williamsová (Fabelmanovci), Andrea Riseboroughová (To Leslie), Cate Blanchettová (Tár) a Ana de Armasová (Blondínka).

O najlepšom hercovi v hlavnej úlohe sa rozhodne medzi Brendanom Fraserom (Veľryba), Colinom Farrellom (Duchovia Inisherinu), Austinom Butlerom (Elvis), Billom Nighym (Living) a Paulom Mescalom (Aftersun).

Na cenu za najlepšiu réžiu si popri dvojici Kwan a Scheinert môže robiť zálusk aj Steven Spielberg, ktorý za čiastočne autobiografickú drámu Fabelmanovci získal už svoju dvadsiatu nomináciu na Oscara.

V hre je aj britský režisér Martin McDonagh za komediálnu drámu Duchovia Inisherinu, ktorá má spolu deväť nominácií. Skupinu dopĺňajú Todd Field za Tár a Ruben Östlund za Trojuholník smútku.

Šancu na slávnu sošku má aj štvorica Čechov. Maskérka Linda Eisenhamerová, špecialisti na zvláštne efekty Viktor Müller a Kamil Jafar i zvukár Viktor Prášil nomináciu získali za prácu na nemeckom vojnovom filme Na západe nič nové, ktorý patrí s deviatimi nomináciami k jednému z favoritov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet