Na hlavný obsah

OSN: Pakistan musí skoncovať s nútenými sobášmi dievčat a konverziami na islam

Odborníci OSN vyjadrili poľutovanie nad situáciou.

OSN: Pakistan musí skoncovať s nútenými sobášmi dievčat a konverziami na islam
Na ilustračnej snímke vlajka Pakistanu. Foto: Unsplash

Odborníci OSN pre oblasť práva v pondelok (16. 1.) vyjadrili poľutovanie nad situáciou v Pakistane. Došlo tam k nárastu únosov, nútených sobášov i konverzií dievčat z náboženských menšín na islam. Experti vyzvali pakistanskú vládu, aby takéto praktiky urýchlene zastavila, informovala agentúra AFP.

„Sme veľmi znepokojení, že takéto manželstvá a konverzie sa uskutočňujú pod hrozbou násilia voči týmto dievčatám a ženám alebo ich rodinám,“ uviedli experti.

Ide o skupinu približne desiatich nezávislých odborníkov OSN na právo zahŕňajúcu osobitných spravodajcov OSN pre predaj a sexuálne vykorisťovanie detí, pre súčasné formy otroctva, pre násilie páchané na ženách a pre otázky menšín. Vymenovala ich síce Rada OSN pre ľudské práva, ale nehovoria v mene OSN, upozornila AFP.

Vo svojom hodnotení situácie v Pakistane odborníci hovorili o prípadoch, keď pakistanský súdny systém fakticky napomáha páchaniu trestných činov na dievčatách a mladých ženách z náboženských menšín. A to „tým, že bez kritického preskúmania prijíma falošné dôkazy“.

Manželstvá z lásky?

Mnohé únosy dievčat a ich násilný vydaj za, často, oveľa staršieho muža označujú polícia či súdy za „manželstvá z lásky.“

Odborníci poukázali i na to, že únoscovia často „nútia svoje obete podpísať dokumenty, ktoré falošne potvrdzujú, že sú plnoleté na uzavretie manželstva. Ako aj to, že sa vydali a konvertovali na základe svojej slobodnej vôle“.

„Tieto dokumenty polícia uvádza ako dôkaz, že k žiadnemu trestnému činu nedošlo.“

Odborníci vo svojom stanovisku trvajú na tom, že je nevyhnutné, aby všetky obete, bez ohľadu na svoje náboženské vyznanie, mali zabezpečený prístup k spravodlivosti a rovnakú ochranu pred zákonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet