Na hlavný obsah

Osud jeleňa z tatranského sídliska je spečatený

Chystajú sa ho odchytiť a previezť do zvernice v Javorine.

Osud jeleňa z tatranského sídliska je spečatený
Ilustračná snímka jeleňa na tatranskom sídlisku. Foto: RTVS

Statný jeleň, ktorý sa potuluje po tatranskom sídlisku v Dolnom Smokovci, sa stal „maskotom“ domácich aj turistov. To mu, žiaľ, spečatilo osud. Prikrmovanie divej zveri sa zakazuje. A ak sa nedodržiava, doplatia na to práve zvieratá.

„Voláme ho Mišo, no každý mu dáva iné meno. Podľa svojho gusta,“ vysvetlila obyvateľka sídliska v Dolnom Smokovci.

Odhadom štvorročný samec je medzi panelákmi tatranského sídliska ako doma už zopár mesiacov. Neprekážajú mu ľudia ani autá, dokonca reaguje na zavolanie. To je podľa odborníkov už veľký problém.

„Môže zraniť či dokonca aj usmrtiť človeka. Určite by som sa k nemu nepribližoval,“ povedal poverený riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. Podľa jeho slov sa už TANAP pripravuje na jeleňove uspanie, odchyt a následný prevoz do zvernice v Javorine.

Mišov osud spečatilo to, že sa na sídlisku cíti dobre. A aj keď platí prísny zákaz kŕmiť v národnom parku divoké zvieratá , sem-tam od miestnych dostane niečo pod zub.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na chyby ľudí doplatí v konečnom dôsledku divoké zviera. „Stále pretrváva prikrmovanie, ľudia s a sním snažia odfotiť. No robia tým škodu sebe, ale aj jeleňovi,“ dodal Majko.

Tatranci vraj nahlásili ďalších päť kusov jelenej zveri – samcov aj samice, ktoré zrejme bude treba radikálnejšie riešiť. Správanie zvieraťa je nevyspytateľné a mení sa s príchodom ruje. Sú známe prípady, keď jeleň človeka parohami usmrtil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny