Na hlavný obsah

Otec imunológie Edward Jenner objavil vakcínu proti kiahňam

Zomrel pred 200 rokmi.

Anglický lekár Edward Jenner.
Anglický lekár Edward Jenner.Foto: Wikipedia – voľné dielo

Nazývajú ho otcom imunológie a jeho dielo zachránilo mnoho ľudských životov. Anglický lekár Edward Jenner zistil, že látka so zárodkami kravských kiahní urobí človeka imúnnym proti pravým, čiže čiernym, kiahňam. Prvýkrát vyskúšal vakcínu, ktorá mala pred kiahňami chrániť.

Tento anglický vidiecky lekár, od ktorého úmrtia uplynie vo štvrtok (26. 1.) 200 rokov, za svojej dlhoročnej praxe vypozoroval, že dojičky kráv, ktoré ochoreli kravskými kiahňami, už nedostali kiahne pravé.

Svoju hypotézu úspešne overil v roku 1796. Osemročnému synovi svojho záhradníka najprv zámerne naočkoval látku získanú z pľuzgiera ženy, ktorá sa nakazila pri dojení. O niekoľko týždňov ho potom Jenner infikoval kiahňami pravými. Chlapec ale zostal zdravý.

Lekár použil túto metódu ešte mnohokrát a v roku 1798 vydal prácu, v ktorej zhrnul vyše 20 rokov svojich pozorovaní a výsledky úspešného očkovania. Jenner metódu nazval vakcináciou (z latinského slova vacca, česky krava).

Skromný, všetkými ctený a vážený praktický lekár zomrel 26. januára 1823 vo veku 73 rokov vo svojom rodisku Berkeley na juhozápade Anglicka, kde s výnimkou štúdií prežil celý svoj život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet