Na hlavný obsah

Padli rozsudky nad členmi krajne pravicovej milície za útok na Kapitol

Porota ich usvedčila zo sprisahania proti vláde USA.

Padli rozsudky nad členmi krajne pravicovej milície za útok na Kapitol
Americký Kapitol, kde sídli Kongres. Foto: TASR/AP

Štyroch členov krajne pravicovej milície Oath Keepers (Strážcovia prísahy) uznala v pondelok (23. 1.) porota vo Washingtone za vinných z rozvratného sprisahania za účasť na útoku na Kapitol zo 6. januára 2021. Informovala o tom agentúra AFP.

Porota usvedčila Roberta Minutu, Josepha Hacketta, Davida Moerschela a Edwarda Valleja zo sprisahania proti vláde USA, keď sa pokúšali zabrániť potvrdeniu víťazstva Joea Bidena nad Donaldom Trumpom vo voľbách z novembra 2020 americkým Kongresom.

Priaznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vtedy prerazili barikády a vstúpili do Kapitolu.

V inej súdnej sieni medzitým v pondelok usvedčili aj Roberta Barnetta. Ten sa preslávil fotografiou s nohami vyloženými na stôl v pracovni predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Uznali ho za vinného z narušenia činnosti Kongresu USA i ďalších trestných činov.

Koľkých uznali za vinných?

V súvislosti s neoprávneným vniknutím do Kapitolu v snahe udržať Trumpa v Bielom dome napriek volebnej porážke bolo doposiaľ uznaných za vinných, alebo sa sami priznali, približne 530 ľudí, píše AFP.

Zadržaných bolo vyše 950 osôb za účasť na incidente. Väčšina z nich pre neoprávnený vstup do Kapitolu či za spôsobenie majetkových škôd.

Viac než 280 ľudí však bolo obvinených z napadnutia príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní a 50 zo závažných trestných činov súvisiacich so sprisahaním, za čo v Spojených štátoch hrozí až 20 rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet