Na hlavný obsah

Pápež vyzval na ukončenie násilia a mierové riešenie krízy v Peru

Znova odsúdil aj násilie na Ukrajine.

Pápež vyzval na ukončenie násilia a mierové riešenie krízy v Peru
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František apeloval v nedeľu (22. 1.) na ukončenie násilností v Peru, ktoré od začiatku decembra sužujú rozsiahle nepokoje. Po tradičnej modlitbe Anjel Pána veriacich z okna Apoštolského paláca vyzval, aby sa za zastavenie týchto nepokojov pomodlili. Informovala o tom agentúra AP.

„Násilie potláča nádej na spravodlivé riešenie problémov,“ povedal davu približne 15 000 veriacich, ktorí sa zhromaždili na Námestí sv. Petra. „Vyzývam všetky zúčastnené strany, aby sa s plným rešpektovaním ľudských práv a právneho štátu vydali cestou dialógu,“ dodal.

František poznamenal, že sa v tomto smere pripája k výzve peruánskych biskupov. Prešiel pritom z taliančiny do španielčiny, ktorá je jeho rodnou rečou aj oficiálnym jazykom Peru a povedal: „Nie násiliu, nech prichádza z akejkoľvek strany! Nie smrti!“

Pápež v nedeľu taktiež znova odsúdil aj násilie na Ukrajine, približuje portál Vatican News. Hovoril pritom o veľkej bolesti ukrajinského ľudu, ktorý už takmer rok zažíva vojnu. Modlil sa, aby Boh poskytol Ukrajincom útechu a podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet