Na hlavný obsah

Parlament začal rokovať o termíne predčasných volieb

Na stole sú tri dátumy.

Parlament začal rokovať o termíne predčasných volieb
Na snímke rokovacia sála Národnej rady SR. Foto: TASR

Parlament začal rokovať o termíne predčasných volieb. Po stredajšom (25. 1.) prijatí zmeny ústavy si môžu poslanci odhlasovať skrátenie volebného obdobia 90 hlasmi. Hoci sa strany bývalej štvorkoalície dohodli na septembrovom termíne parlamentných volieb, hnutie Sme rodina zahlasuje aj za májový či júnový termín, ktorý navrhuje opozícia.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Na stole sú tri termíny – 20. máj, 24. jún alebo 30. september. Opozícia presadzuje čo najskorší termín. Líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že keby bola situácia opačná a išlo by o jeho vládu, ktorú by parlament v decembri odvolal, tak by strany netolerovali, že chcú ďalej vládnuť s obmedzenými kompetenciami do septembra.

„Vidíme, ako ste zanedbali svoju robotu pokiaľ ide o cenu potravín. Prepadáva sa životná úroveň, lebo to neviete robiť. Nie je predsa možné, aby súčasná vláda žiadala o prakticky nedotknuteľný mandát do 30. septembra. A to ešte s tým, že oznamuje opozícii, že to potrebuje na to, aby opozíciu pozatvárala,“ uviedol Fico.

Sme rodina podporí aj skoršie termíny

Hoci sa strany bývalej koalície sa dohodli na septembrovom termíne, šéf Sme rodina Boris Kollár už v stredu oznámil, že podporí aj oba skoršie termíny, podľa toho, na ktorom sa zhodne 90 poslancov. Šéf hnutia OĽANO Igor Matovič verí, že opozícia nebude mať dostatok hlasov.

„Veríme, že aj ostatní partneri budú držať basu a podporíme len septembrový termín. Aj keď si Sme rodina bude takto hrať svoju hru, tak jej to nebude nič platné, lebo na tie ostatné termíny sa nenájde 90 poslancov,“ vyhlásil Matovič.

Pôvodnej dohody sa chce držať strana Za ľudí aj Sloboda a solidarita. „Budeme hlasovať za termín predčasných volieb 30 septembra. Ak nás prehlasuje opozícia so Sme rodina na jún, tak to bude jún. Ak sa neprijme žiadne uznesenie, tak to vyhodnotí pani prezidentka, či bude konať obratom,“ povedala šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Prezidentka Zuzana Čaputová dala dočasne poverenej vláde čas do konca januára, aby sa dohodla na dátume predčasných volieb. Parlament sa vo štvrtok (26. 1.) zhodol, že o konkrétnom dátume volieb bude hlasovať v posledný možný deň – teda v utorok – 31.januára o 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál