Na hlavný obsah

Po náleze zásielky kontaminovanej uránom na letisku Heathrow zatkli podnikateľa

Po vypočutí ho prepustili na kauciu.

Po náleze zásielky kontaminovanej uránom na letisku Heathrow zatkli podnikateľa
Na archívnej snímke tabuľa s nápisom letisko Heathrow sa nachádza neďaleko letiska v Londýne. Foto: TASR/AP

Britského podnikateľa zatkla polícia v sobotu (14. 1.) v anglickom grófstve Cheshire na základe paragrafu 9 zákona o terorizme z roku 2006. Urobila tak v súvislosti s údajným pokusom o dovoz rádioaktívneho uránu do Spojeného kráľovstva. Informovala o tom agentúra PA Media a denník Telegraph.

Zatknutie na základe paragrafu 9 zákona o terorizme je veľmi zriedkavé, píše Telegraph. Podľa PA Media muža, ktorého identita nie je známa, po vypočutí prepustili na kauciu do apríla.

Muža vo veku asi 60 rokov zatkli po tom, ako sa 29. decembra na letisku Heathrow v zásielke kovového šrotu našli počas rutinnej kontroly pomocou sofistikovaného skenovacieho zariadenia stopy uránu.

Zásielka pochádzala z Pakistanu

Zásielka podľa novín The Sun pochádzala z Pakistanu a prijímateľom mala byť firma registrovaná v Iráne so sídlom v Británii, kam sa dostala na palube lietadla spoločnosti Oman Air.

Podľa policajných zdrojov, na ktoré sa odvoláva Telegraph, sa stopy uránu zistili na kovových tyčiach. Možnou alternatívou je, že tyče sa kontaminovali náhodou a nie ako súčasť teroristického sprisahania.

Potvrdil to v nedeľu (15. 1.) aj Richard Smith, šéf protiteroristického oddelenia Metropolitnej polície. „Aby bolo jasné, napriek tomuto zatknutiu a na základe toho, čo v súčasnosti vieme, tento incident stále nevyzerá byť spojený s priamou hrozbou pre verejnosť. Detektívi však pokračujú vo vyšetrovaní, aby sa uistili, že je to naozaj tak,“ konštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet