Na hlavný obsah

Po útoku na vládne budovy v Brazílii polícia zatkla stovky osôb

Bolsonarovi prívrženci vtrhli do viacerých inštitúcií.

Polícia zasahuje proti demonštrantom, ktorí sa snažili vtrhnúť do prezidentského paláca.
Polícia zasahuje proti demonštrantom, ktorí sa snažili vtrhnúť do prezidentského paláca.Foto: TASR/AP

Polícia v brazílskom hlavnom meste Brazília zatkla stovky osôb po tom, ako v nedeľu (8. 1.) podporovatelia exprezidenta Jaira Bolsonara vtrhli do vládnych budov a žiadali zosadenie súčasného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Informujú o tom agentúra DPA a stanica CNN.

Ibaneis Rocha, guvernér federálneho dištriktu, na twitteri uviedol, že zadržali najmenej 400 osôb. Bezpečnostné zložky pátrajú po ďalších účastníkoch týchto útokov a budú pokračovať v zatýkaní, uviedol v nedeľu večer brazílsky minister spravodlivosti Flávio Dino.

Úrady zasahovali voči výtržníkom v budove Národného kongresu, Najvyššieho súdu a v prezidentskom paláci. Brazílske bezpečnostné zložky po niekoľkých hodinách opätovne získali nad vládnymi budovami kontrolu, píše DPA.

Na mieste boli príslušníci poriadkovej polície na koňoch a bezpečnostné zložky využívali aj vodné delá, slzotvorný plyn a helikoptéry.

Vtrhnutie exprezidentových priaznivcov do vládnych budov v nedeľu slovne odsúdili predstavitelia USA, EÚ i francúzsky prezident Emmanuel Macron. Americký prezident Joe Biden útok označil za „šokujúci“. Lídri viacerých krajín Latinskej Ameriky vyjadrili podporu Lulovi da Silvovi.

Bolsonaro útoky odsúdil

Exprezident Bolsonaro v reakcii odsúdil útok svojich priaznivcov na budovy štátnych inštitúcií v metropole Brazília. „Pokojné demonštrácie v medziach zákona sú súčasťou demokracie. Avšak pustošenie a vpád do verejných budov sa pravidlám vymykajú,“ napísal Bolsonaro v príspevku na twitteri.

Dodal tiež, že vždy bránil demokraciu a slobodu a rešpektoval zákony a ústavu. Odmietol obvinenia súčasného prezidenta Lulu da Silvu, podľa ktorého svojím správaním nepokoje podnietil.

Bolsonaro doteraz výslovne neuznal svoju porážku v minuloročných prezidentských voľbách a oproti zvyklostiam sa nezúčastnil na inaugurácii svojho nástupcu. Namiesto toho odletel na Floridu.

Bezpečnostné nedostatky

Vpád do budov štátnych inštitúcií podľa sudcu najvyššieho súdu Alexandra de Moraesa umožnili aj bezpečnostné nedostatky. Za tie je podľa neho zodpovedný guvernér federálneho okrsku metropoly Ibaneis Rocha, ktorého preto na 90 dní odvolal.

Moraes tiež uviedol, že do 24 hodín majú Bolsonarovi priaznivci vypratať postavené tábory a odblokovať cesty.

Súčasný prezident Lula sa podľa agentúry Reuters v čase vpádu do budov štátnych inštitúcií nenachádzal v metropole, ale v štáte Sao Paulo. V noci na pondelok (9. 1.) sa vrátil do Brazílie, kde skontroloval stav a škody v prezidentskom paláci. Následne sa zišiel s predstaviteľmi najvyššieho súdu v súdnej budove, napísal server O Globo.

Lula už skôr útok odsúdil ako „barbarstvo“, útočníkov označil za „fašistov a fanatikov“ a sľúbil, že potrestajú každého, kto za nepokojmi stojí. Bolsonarovi vyčítal, že svojich priaznivcov podnecuje k nepokojom a za ich činy nesie zodpovednosť. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet