Na hlavný obsah

Pod budúcou automobilkou vo Valalikoch sa našli archeologické nálezy

Výkopové práce pokračujú.

Pod budúcou automobilkou vo Valalikoch sa našli archeologické nálezy
Výkopové práce na území budúceho podniku Volvo vo Valalikoch. Foto: RTVS

Príprava strategického priemyselného parku pri Košiciach napreduje. Na poli sú ťažké mechanizmy, robia skrývku ornice. Územie podrobne preskúmajú archeológovia. Našli už prvé pozostatky. Na mieste vyrastie automobilka Volvo.

Sídliská, pohrebiská či mohyly. Prvé výskumy naznačili, že územie pod budúcou automobilkou môže byť na nálezy pestré. Presnú odpoveď na otázku, čo všetko sa pod povrchom ukrýva, z akého obdobia a akej kultúry, dajú archeológovia v najbližších týždňoch.

„Valaliky sú naozaj významné multikultúrne sídlisko, kde máme osídlenie z celých ľudských dejín. Nepredpokladá sa, že by sa objavilo niečo, čo by mohlo stavbe uškodiť,“ priblížil archeológ Martin Horváth z Krajského pamiatkového úradu Košice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Deväťdesiatsedem percent pozemkov, na ktorých automobilka vyrastie, už vlastní štát. Zvyšné tri percentá musí vyvlastniť. Všetky prípravné práce by mali byť hotové do mája, kedy Volvo parcely prevezme a začne stavať svoj tretí európsky závod a prvý klimaticky neutrálny.

Automobilka plánuje preinvestovať viac ako miliardu eur a zamestnať asi 5 000 ľudí. S náborom chcú začať v strede roka 2025. Ďalšie tisíce by mali na seba naviazať subdodávatelia.

Švédska firma s čínskym pozadím bude pri Košiciach vyrábať čisto elektrické autá. Ročne ich bude asi 250 000. Z liniek by mali schádzať od roku 2026. Slovensko si tak posilní pozíciu lídra v počte vyrobených áut na počet obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny