Na hlavný obsah

Podvodníci sľubujú rýchle a lacné vybavenie vodičského preukazu

Údajne vybavia vodičák do siedmich dní, platiť však treba vopred.

Podvodníci sľubujú rýchle a lacné vybavenie vodičského preukazu
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Podvodníci sa zamerali na budúcich vodičov. Za menej peňazí, rýchlejšie a jednoduchšie im v inzerátoch sľubujú vybavenie vodičského preukazu. Stačí zaplatiť a vedieť šoférovať. S podvodníkmi sa spojila aj RTVS a zisťovala, aké sú možnosti získania vodičského oprávnenia online a bez skúšok. Odpoveď na seba nedala dlho čakať.

Za inzerátom má stáť agentúra pre autoškoly, ktorá garantuje vydanie vodičského preukazu veľmi bezpečne, legálne a rýchlo, a to už do siedmich dní. Stačí len, aby človek vedel šoférovať. Nad takýmto inzerátom majiteľ autoškoly krúti hlavou.

„Je to úplne veľký podvod. Všetko sa rieši cez počítač, cez systémy, je to zabezpečené niekoľkokrát. Polícia vydáva vodičák, nie nejaká súkromná agentúra,“ komentoval ponuky majiteľ autoškoly Peter Čavojský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Agentúra RTVS viackrát ubezpečila, že sa jej dá dôverovať a vylúčila, že by išlo o podvod. Takýto vodičský preukaz by stál 780 eur. Prvú polovicu sumy však treba vyplatiť hneď. Druhú, keď ho človek dostane. Pýtali si aj kópiu občianskeho preukazu.

„Získať vodičský preukaz nie je možné inak ako riadnou cestou, teda absolvovaním kurzu v autoškole a následne skúškou pred skúšobným komisárom polície. Upozorňujeme všetkých, ktorých tento inzerát zaujal, že ide o podvod s cieľom vylákať od nich peniaze alebo osobné údaje,“ upozornil Martin Petro z odboru komunikácie ministerstva dopravy.

Na to, že ide o podvod, už upozorňuje aj polícia a odporúča, aby ľudia na takéto alebo podobné inzeráty vôbec nereagovali.

Stránka s ponukou lacnejšieho vodičského preukazu bez testov a jázd sa nachádza aj na sociálnej sieti. Má viac ako 1 100 sledovateľov a v komentároch si ľudia pýtajú bližšie informácie o ponuke. Polícia apeluje na verejnosť, aby jej takéto stránky nahlasovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko