Na hlavný obsah

Polícia objavila na letisku Heathrow balík kontaminovaný uránom

Balík objavili v rámci rutinnej bezpečnostnej kontroly.

Polícia objavila na letisku Heathrow balík kontaminovaný uránom
Na archívnej snímke tabuľa s nápisom letisko Heathrow sa nachádza neďaleko letiska v Londýne. Foto: TASR/AP

Britskí colníci na londýnskom letisku Heathrow objavili balík, v ktorom sa nachádzal materiál kontaminovaný uránom.

V noci na stredu (11. 1.) to oznámila britská metropolitná polícia, ktorá dodala, že prípad vyšetruje protiteroristická jednotka. Informovala o tom televízie Sky News a denníka The Guardian.

Colníci objavili podozrivý balík 29. decembra v rámci rutinnej bezpečnostnej kontroly. Nachádzal sa na palube lietadla prichádzajúceho z Ománu, pochádzal z Pakistanu a bol určený pre iránsku spoločnosť do sídlom v Británii.

Polícia uviedla, že množstvo kontaminovaného materiálu bolo „veľmi malé“ a odborníci sa po jeho preskúmaní zhodli na tom, že pre verejnosť nepredstavuje žiadne ohrozenie. K tomuto názoru sa prikláňa aj britské ministerstvo vnútra, píše The Guardian.

„Hoci vyšetrovanie stále prebieha, nepredpokladáme, že by kontaminovaný balík predstavoval priamu hrozbu. Situáciu však budeme naďalej monitorovať,“ vyhlásila polícia a dodala, že v súvislosti s balíkom zatiaľ nikoho nezatkla.

Sky News vysvetľuje, že urán je chemická látka, ktorá sa na planéte Zem vyskytuje prirodzene. Pre ľudí však môže byť nebezpečný, keďže má rádioaktívne vlastnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet