Na hlavný obsah

Polícia v Memphise rozpustila jednotku, ktorej členovia čelia obvineniu z vraždy

Muž zomrel po hádke počas cestnej kontroly.

Polícia v Memphise rozpustila jednotku, ktorej členovia čelia obvineniu z vraždy
Ilustračná snímka policajného auta. Foto: Unsplash

Polícia v americkom meste Memphis v sobotu (28. 1.) rozpustila špeciálnu jednotku, ku ktorej patrili policajti obvinení z vraždy v prípade černošského vodiča Tyrea Nicholsa, ktorý zomrel začiatkom januára po hádke počas cestnej kontroly.

Informovala o tom v nedeľu (29. 1.) agentúra Reuters, podľa ktorej bol krok oznámený v súvislosti s plánovanými protestmi proti policajnej brutalite.

Úrady v Memphise v piatok (27. 1.) zverejnili obrazový materiál zachytávajúci brutálny zásah policajtov zo 7. januára, v dôsledku ktorého zomrel Nichols. V reakcii na zverejnenie záberov sa potom vo viacerých amerických mestách demonštrovalo.

Prokuratúra tento týždeň v súvislosti s týmto prípadom obvinila z vraždy a ďalších trestných činov piatich policajtov, ktorí sú všetci čiernej pleti.

Policajné oddelenie vo vyhlásení uviedlo, že jednotku trvalo zruší po tom, ako policajná šéfka hovorila s členmi Nicholsovej rodiny, predstaviteľmi komunity a ďalšími policajtmi.

Videozáznamy z policajných kamier

Videozáznamy z policajných kamier na tele a z kamery umiestnenej na stĺpe verejného osvetlenia ukázali, ako dvadsaťdeväťročný Nichols opakovane volá „Mami!“, zatiaľ čo ho policajti po cestnej kontrole kopú, mlátia a bijú obuškom.

Bol hospitalizovaný a o tri dni neskôr na následky zranení zomrel. Podľa policajnej šéfky sa zatiaľ nepodarilo preukázať, či bol muž oprávnene zastavený pre bezohľadnú jazdu.

Zverejnenie záberov v piatok vyvolalo protesty v Memphise aj inde a prinútilo rad miest, aby sa pripravili na ďalšie demonštrácie. Nicholsova rodina aj americký prezident Joe Biden nad činom vyjadrili rozhorčenie a smútok, ale vyzvali protestujúcich, aby zostali pokojní.

V Memphise v sobotu protestujúci skandovali: „Koho sú ulice? Sú naše! „nahnevane nadávali na policajné auto, ktoré pochod monitorovalo, a niekoľko z nich urobilo obscénne gestá.

Niektorí hlasno jasali, keď sa dozvedeli o rozpustení špeciálnej jednotky. Tá vznikla v októbri 2021 a zameriavala sa na boj proti zločinu v miestach s vysokou kriminalitou.

Nicholsova smrť je najnovším známym príkladom neprimeraného použitia sily zo strany polície voči černochom a ďalším menšinám, poznamenal Reuters. Vražda Georgea Floyda, černocha, ktorý zomrel po tom, čo mu biely policajt z Minneapolisu kľačal viac ako deväť minút na krku, vyvolala v roku 2020 celosvetové protesty proti rasovým nerovnostiam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet