Na hlavný obsah

Poľská armáda si objednala 70 000 pušiek, podľa médií je to len začiatok

Vláda chce údajne zdvojnásobiť početnosť ozbrojených síl.

Puška Grot C16 FB-M1.
Puška Grot C16 FB-M1.Foto: fabrykabroni.pl

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v pondelok (2. 1.) podpísal zmluvu zväčšujúcu objednávku nových útočných pušiek Grot pre poľskú armádu o takmer 70 000 kusov. Poľská armáda si doteraz objednala asi 100 000 grotov, ktoré by mala dostať do konca roku 2026, uviedla televízia TVN 24.

„To je len začiatok,“ napísal server Defence 24 s pripomienkou, že terajšia vláda chce zdvojnásobiť početnosť poľských ozbrojených síl na 300 000 mužov a žien. Varšava modernizuje armádu a v posledných mesiacoch uzatvára zmluvy na obstaranie stoviek nových tankov a diel a desiatok lietadiel a vrtuľníkov.

Odôvodňuje to snahou odstrašiť Rusko, aby po Ukrajine nezaútočilo na Poľsko. Chceme mier, a tak sa chystáme na vojnu, vysvetlil pred časom Blaszczak.

Prvé pušky Grot z poľskej zbrojovky Lucznik v Radomi prevzali v roku 2017 najprv vojská územnej obrany (WOT), predstavujúce poľskú obdobu aktívnych armádnych záloh, v roku 2019 aj armádne jednotky.

Zavádzanie nových zbraní sprevádzala sprvu v tlači aj ostrá kritika „detských chorôb“, zatiaľ čo experti chválili novátorskú modulárnu koncepciu, umožňujúcu mať pušku ako v klasickej podobe, tak v skrátenej podobe nazývanej bullpup, kedy je zásobník až za spúšťou v pažbe. Výrobca medzitým vyvinul vylepšenú verziu.

Časť zbraní – podľa šéfa zbrojného koncernu PGZ Sebastiana Chwaleka „veľké množstvo“ – poskytla poľská vláda Ukrajine ako dar.

Ďalšie dohody?

„Sú to dobré a odskúšané zbrane, ktoré sa tešia uznaniu tak poľských, ako aj ukrajinských vojakov. Hoci tento výrobok kritizovali, v boji sa osvedčil. A to je tá najdôležitejšia skúška, ktorú Grot zložil,“ vyhlásil Blaszczak po podpise zmluvy. S výrobcom vedie rokovania, ktorých výsledkom by malo byť uzavretie ďalších dohôd.

„Naše potreby sú veľké. Snažíme sa dosiahnuť, aby poľská armáda mala aspoň 300 000 vojakov, a hovoríme preto o takomto počte pušiek. Ale to nie je všetko, pretože musíme mať nachystané zbrane pre naše zálohy,“ dodal. Dúfa, že groty uspejú aj pri vývoze do sveta. Šéf PGZ Chwalek hovoril už o úspechu na americkom a africkom trhu.

Diskutujúcich na serveri Defence 24 zaujalo, že nová puška stojí armádu „vo veľkoobchode“ 11 800 zlotých (2 520 eur), zatiaľ čo civilná verzia stojí 6 800 zlotých (1 452 eur), aj keď nie je schopná streľby dávkou. Dá sa však predpokladať, že vojenská verzia zahŕňa lepšie zameriavače, ďalšie vybavenie a servis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet