Na hlavný obsah

Poľsko odovzdá Ukrajine rotu tankov Leopard

Povedal Duda Zelenskému.

Poľsko odovzdá Ukrajine rotu tankov Leopard
Na ilustračnej snímke tank Leopard 2A4. Foto: TASR

Poľsko sa rozhodlo odovzdať Ukrajine rotu tankov Leopard 2. Stane sa tak v rámci medzinárodnej koalície. Povedal to v stredu (11. 1.) poľský prezident Andrzej Duda podľa spravodajskej televízie TVN 24.

„Ukrajina sa musí ubrániť. Neubráni sa však bez našej podpory,“ povedal Duda, ktorý sa v Ľvove na západe Ukrajiny stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Ten podľa televízie Polsat Poľsku za jeho rozhodnutie vyjadril vďačnosť. Stretnutia v Ľvove sa zúčastnil tiež litovský prezident Gitanas Nauséda.

„Odovzdáme rotu tankov Leopard v rámci budovanej koalície. Pretože, ako viete, musí byť splnená tiež séria formálnych požiadaviek, udelenie súhlasu a tak ďalej, ktoré sú potrebné, ale predovšetkým chceme, aby to bola medzinárodná koalícia,“ povedal Duda na spoločnej tlačovej konferencii podľa televízie Polsat.

Podľa agentúr býva zvyčajne v jednej rote 14 tankov Leopard 2 (tri čaty po štyroch kusoch plus tank veliteľa roty a tank jeho zástupcu), v niekdajšom východnom bloku ale rota zvyčajne čítala len desať tankov (tri čaty po troch tankoch a tank veliteľa roty).

„Zatiaľ nie je jasné, akú medzinárodnú koalíciu mal poľský prezident na mysli,“ napísal na svojom webe list Ukrajinska pravda. Upozornil tiež, že odovzdanie tankov by vyžadovalo súhlas Nemecka s ich reexportom, už v utorok (10. 1.) sa ale objavila informácia, že Berlín doteraz takúto žiadosť od spojencov nedostal. A Nemecko sa obáva eskalácie konfliktu, dodal ukrajinský list.

Tanky majú dostať aj iné krajiny

V poľskej tlači sa už skôr objavili správy, podľa ktorých by tanky Leopard nemeckej výroby mala Ukrajine odovzdať koalícia západných štátov. Tanky Leopard 2 má vo výzbroji okrem nemeckej a poľskej armády aj Dánsko, Nórsko, Španielsko či Kanada, alebo tiež Švédsko a Fínsko, ktoré však ešte nie sú členmi Severoatlantickej aliancie.

Holandsko, ktoré predtým prevádzkovalo stovky tankov, si v súčasnosti tanky Leopard 2 prenajíma od Nemecka. Grécko a Turecko sa podľa komentátorov pravdepodobne svojich leopardov nevzdajú vzhľadom na napätie vo vzájomných vzťahoch.

Tanky Leopard 2 má dostať tiež Česko a Slovensko ako náhradu za stroje T-72 a ďalšiu výzbroj poskytnutú Ukrajine; vlani obe krajiny dostali po jednom darovanom kuse. Na 44 objednaných tankov Leopard 2 čaká Maďarsko, ktoré si pre výcvik zatiaľ prenajalo 12 tankov staršej verzie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet