Na hlavný obsah

Poľsko poskytne pomoc Ukrajine aj bez súhlasu Nemecka

Poľský premiér označil postoj Nemecka za neakceptovateľný.

Poľsko poskytne pomoc Ukrajine aj bez súhlasu Nemecka
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Ak Nemecko nebude súhlasiť s dodávkami tankov Leopard 2 Kyjevu, Poľsko vytvorí „menšiu koalíciu“ krajín ochotných poslať na Ukrajinu tanky a ďalšie vojenské vybavenie. Vyhlásil to v nedeľu (22. 1.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Citovala ho agentúra PAP.

Predseda poľskej vlády zdôraznil, že Varšava sa nebude len nečinne prizerať, ako Ukrajina krváca v boji proti ruskej agresii. „Kyjev a Európa v tejto vojne zvíťazila. Či už s Nemeckom alebo bez neho,“ povedal.

Týmito slovami reagoval na to, že členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok (20. 1.), pre váhanie Nemecka, nedokázali zhodnúť na dodaní nemeckých tankov Leopard Kyjevu. Diskusie o tejto otázke však budú podľa spojencov pokračovať.

Postoj Nemecka je neakceptovateľný

Na vývoz týchto moderných tankov na Ukrajinu je potrebný súhlas Berlína. Ten ho zatiaľ neudelil s argumentom, že musí svoj postup skoordinovať so spojencami a zvážiť všetky „pre a proti“. Poľský premiér označil postoj Nemecka k tejto otázke za neakceptovateľný.

„Od vypuknutia vojny uplynul už skoro rok. V televízii a na YouTube možno vidieť dôkazy o vojnových zločinoch ruskej armády. Čo ešte potrebuje Nemecko na to, aby sa mu otvorili oči a začalo konať v súlade s potenciálom, ktorý má?“ spýtal sa v tejto súvislosti.

Podľa poľského premiéra je Nemecko ekonomickou aj vojenskou mocnosťou. Malo by preto podniknúť rozhodné kroky na pomoc Kyjevu. Predovšetkým by však nemalo v tomto smere sabotovať úsilie iných krajín.

Poľsko už vyjadrilo ochotu poskytnúť Ukrajine 14 bojových tankov Leopard a o ich dodaní diskutuje s ďalšími zhruba 15 krajinami. V sobotu (21. 1.) sa s výzvou na poskytnutie týchto moderných tankov Kyjevu obrátila na Nemecko trojica pobaltských krajín – Litva, Estónsko a Lotyšsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet