Na hlavný obsah

Poľský premiér Morawiecki sa vyslovil za trest smrti

Podobne ako väčšina jeho krajanov je praktizujúcim katolíkom.

Poľský premiér Morawiecki sa vyslovil za trest smrti
Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa prekvapivo vyslovil za trest smrti a poznamenal, že v tejto záležitosti nezdieľa názory katolíckej cirkvi. Zaujal tým okrem poľských médií aj agentúru AP, podľa ktorej ide o „izolovaný názor“ medzi lídrami 27 členských štátov Európskej únie. V žiadnom z nich trest smrti neplatí. Morawieckeho za jeho vyjadrenia kritizovala poľská opozícia, podobné názory sú vraj príznačné pre autoritárskych vládcov.

Premiér diskutoval na facebooku a v odpovedi na otázku svojho zjavného odporcu, či by obnovenie trestu smrti za najťažšie zločiny vrátane vlastizrady mohlo zabrániť vláde ešte viac uškodiť spoločnosti, uviedol, že to by sa malo premyslieť a že by sa nemalo postupovať unáhlene. Zrušenie trestu smrti považuje za „predčasný vynález“ 90. rokov minulého storočia.

„Za najťažšie zločiny by podľa mňa mal byť trest smrti prípustný,“ povedal. „V tomto názore nesúhlasím s náukou cirkvi, pretože som stúpencom trestu smrti. Ale nemáme ho,“ dodal šéf vlády, ktorý je podobne ako väčšina jeho krajanov praktizujúcim katolíkom.

Poliakov tento rok čakajú parlamentné voľby. Termín ešte nebol stanovený, ale pravdepodobne budú voliť zákonodarcov na jeseň.

Trest smrti v Poľsku zrušili v roku 1998 prijatím nového Trestného zákona počas príprav na vstup do EÚ. Posledná poprava sa odohrala ešte za komunizmu, 21. apríla 1988 v krakovskom väzení Montelupich obesili muža odsúdeného za znásilnenie a vraždu susedky.

Pokúsil sa tiež zabiť jej dve dcéry, aby sa zbavil svedkov, ale dievčatá prežili. O niekoľko týždňov neskôr sa trest smrti prestal vykonávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet