Na hlavný obsah

Poľský Sejm prijal zákon, vďaka ktorému EÚ podľa Varšavy uvoľní peniaze z plánu obnovy

Schválené zmeny sa týkajú najvyššieho súdu.

Poľský Sejm prijal zákon, vďaka ktorému EÚ podľa Varšavy uvoľní peniaze z plánu obnovy
Poslanci dolnej komory poľského parlamentu - Sejmu. Foto: TASR/AP

Poľský Sejm v piatok (13. 1.) schválil zmeny zákona o najvyššom súde. Tie majú podľa Varšavy viesť k uvoľneniu peňazí z fondu EÚ na obnovu ekonomík po pandémii covidu. Informuje o tom portál onet.pl.

Poľská národno-konzervatívna vláda v uplynulých rokoch uskutočnila rozsiahle zmeny v justícii, ktoré podľa opozície, Európskej komisie i rôznych nezávislých inštitúcií ohrozujú princípy právneho štátu.

Európska komisia Poľsku, ako podmienku pre vyplatenie dotácií vo výške 23,9 miliardy eur a prístupu k lacným pôžičkám za 11,5 miliardy eur stanovila splnenie „míľnikov“ potvrdzujúcich nezávislosť poľského súdnictva. Týkajú sa fungovania najmä disciplinárnych konaní so sudcami.

Týkajú sa najmä disciplinárnych konaní so sudcami. Tie má mať nanovo na starosti najvyšší správny súd namiesto len pomerne nedávno vytvorenej komory profesijnej zodpovednosti pôsobiacej pri najvyššom súde. Tá nahradila disciplinárnu komoru najvyššieho súdu, ktorú Európska komisia považovala za spolitizovanú.

Sudcom by tiež nanovo nehrozilo disciplinárne konanie, ak by spochybňovali nezávislosť kolegov, ktorí sa do funkcie dostali vďaka vymenovaniu orgánov, ktoré sú podľa kritikov pod politickým vplyvom.

Hovorca vlády Piotr Müller pred piatkovým hlasovaním povedal, že novela „vznikla v rámci dohody s Európskou komisiou, aby sa neukázalo, že to, čo napíšeme, je nedostatočné pre uvoľnenie peňazí z fondu obnovy“.

Nezhody v súvislosti s novelou

Agentúra PAP pripomína, že o tejto novely panujú nezhody v samotnej vláde Mateusza Morawieckého. Menší spojenec Práva a spravodlivosti, euroskeptická strana Solidárne Poľsko, bol proti jej prijatiu.

Jej politici na čele s ministrom spravodlivosti Zbigniewom Ziobrom, ktorý je tvárou sporných justičných reforiem, odmietajú akékoľvek ústupky Bruselu. Nepodporili tak plán Morawieckého zmeny schváliť v zrýchlenom konaní, aby Poľsko čo najskôr získalo prístup k peniazom z EÚ. Poľsko tento rok na jeseň čakajú parlamentné voľby.

V 460-člennej dolnej komore parlamentu zákon podporilo 203 poslancov, proti sa vyslovilo 52 poslancov, medzi nimi 22 z vládneho tábora. Hlasovania sa zdržalo 189 zákonodarcov z radov opozície.

Šéf opozičných ľudovcov Wladyslaw Kosiniak-Kamysz pred hlasovaním povedal, že „ak novela dáva šancu na ukončenie sporu s EÚ, zdržíme sa hlasovania, aby sme umožnili prijatie európskych peňazí“.

Zdôraznil však, že novela podľa neho neznamená koniec porušovania princípov právneho štátu v Poľsku. „Ak niekto počítal, že sa za vlády PiS vráti právny štát, je od začiatku na omyle,“ povedal.

O zákone bude ďalej rozhodovať Senát, kde má tesnú väčšinu opozícia. Aby začal platiť, musí ho tiež podpísať prezident Andrzej Duda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet