Na hlavný obsah

Potopenie trajektu Estonia nespôsobila kolízia ani výbuch

Vyplýva to z najnovšej správy vyšetrovacej komisie.

Maketa trajektu Estonia.
Maketa trajektu Estonia.Foto: TASR/AP

Nič nenasvedčuje tomu, že potopenie trajektu Estonia v roku 1994 spôsobila kolízia alebo explózia. Podľa agentúry AP to v pondelok (23. 1.) uviedli zástupcovia komisií z Estónska, Fínska a Švédska, ktoré vyšetrujú tragickú nehodu, pri ktorej zahynulo 852 ľudí.

Potopenie Estonie v Baltskom mori je jedným z najhorších lodných nešťastí v Európe v mierových časoch.

„Nič nenasvedčuje zrážke s plavidlom alebo plávajúcim predmetom, ani výbuchu v oblasti provy,“ uvádza sa v novej predbežnej správe. Podľa AP neprináša nové dôkazy, ktoré by odporovali výsledkom oficiálneho vyšetrovania nehody z roku 1997.

Loď Estonia viezla 803 pasažierov a 186 členov posádky z Tallinnu do Štokholmu, keď sa v noci na 28. septembra 1994 dostala do problémov na rozbúrenom Baltskom mori. Väčšina z 852 obetí pochádzala zo Švédska a Estónska. Prežilo iba 137 ľudí, ktorí boli na palube.

Osud plavidla vyvolal niekoľko konšpiračných teórií, vrátane tej, že sa mohlo zraziť s ponorkou alebo že údajne prevážalo citlivý vojenský náklad, poznamenala AP.

Spoločné vyšetrovanie Estónska, Fínska a Švédska z roku 1997 dospelo k záveru, že sa trajekt potopil, keď v búrke zlyhali zámky dverí na prove. Voda sa dostala na palubu pre automobily, čo spôsobilo rozsiahle zaplavenie lode.

Špekulácie o príčine

Najnovšie vyšetrovanie úrady začali po tom, ako televízny dokument z roku 2020 obsahoval videozáznam z miesta vraku, ktorý ukázal predtým nezmapované diery na pravoboku, čo oživilo špekulácie o príčine havárie.

Úrady uviedli, že vrak má dieru dlhú asi 22 metrov a vysokú štyri metre, ktorá sa stala viditeľnejšou v dôsledku zmien na trajekte, ktoré vyvolali zmeny na morskom dne, píše AP.

„Vyzerá to, že (trajekt) poškodil náraz, keď dopadol na morské dno,“ povedal Jonas Bäckstrand zo švédskeho úradu pre vyšetrovanie nehôd pri predstavovaní predbežnej správy. „Ešte nie sme na konci,“ dodal Bäckstrand. V správe sa podľa AP uvádza, že trajekt nebol spôsobilý na plavbu, pretože sa nevykonala kontrola provy.

Vrak Estonie leží na morskom dne v hĺbke asi 80 metrov pod hladinou v medzinárodných vodách pri fínskom ostrove Utö.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet