Na hlavný obsah

Právo na teplo, elektrinu a vodu garantované ústavou?

Mnohí penzisti s minimálnymi dôchodkami si tento rok neprilepšili ani o cent.

Právo na teplo, elektrinu a vodu garantované ústavou?
Na ilustračnej snímke radiator. Foto: RTVS

Právo na teplo, elektrinu a vodu garantované ústavou. Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) a Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík doručili návrh na zmenu ústavy poslancom aj prezidentke. Podľa právnika nejde o vhodné riešenie.

Mnohí penzisti s minimálnymi dôchodkami si tento rok neprilepšili ani o cent. Minimálne penzie sú totiž zmrazené do roku 2024. Aj to je jeden z dôvodov, prečo JDS požaduje zakotviť do ústavy právo na teplo, elektrinu a vodu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zoberme si teraz dôchodcu starobného, ktorý poberá minimálny dôchodok. Tento dôchodca má 334 eur mesačne, preňho aj každé zvýšenie 10 -15 eur na energie je likvidačné,“ uviedol Martin Halás, riaditeľ inštitútu IVRA.

Nielen dôchodcovia, ale napríklad aj jednorodičovské domácnosti majú čoraz väčší problém vyžiť zo svojich príjmov. Preto podľa Halása potrebujú ochranu od štátu.

Podľa právnika ústava už teraz garantuje pomoc najchudobnejším, a to právom na primerané hmotné zabezpečenie. Lepším riešením by bola pomoc vo forme vykonávacieho zákona.

„Lebo ústava hovorí, že domáhať sa týchto práv možno v rozsahu, ktorý stanoví zákon. To znamená zákon o sociálnom poistení. Nie som zástancom toho, že všetko treba dávať do ústavy,“ ozrejmil Tomáš Majerčák, právnik, odborný asistent Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Niektorí poslanci, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová, ústavu meniť nechcú, prikláňajú sa k iným riešeniam.

„Prezidentka dlhodobo diskutuje s odborníkmi na pravidelnej báze. Výsledkom týchto pravidelných stretnutí bol návrh na adresný príspevok, ktorý by pomáhal práve ľuďom, ktorí sa ocitnú v riziku chudoby a takisto aj seniorom,“ dodal Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

Len za uplynulý rok sa pod hranicu chudoby prepadlo takmer 200 000 dôchodcov. Celkovo ich je v súčasnosti pol milióna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko