Na hlavný obsah

Pravoslávni veriaci oslavujú Vianoce

Na Slovensku ich je približne 50 000.

Pravoslávni veriaci oslavujú Vianoce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zatiaľ čo rímskokatolíckym veriacim pomaly končí vianočné obdobie, pravoslávni v piatok (6. 1.) slávia Štedrý deň. Na Slovensku je približne 50 000 pravoslávnych veriacich. V súčasnosti sa k nim pripájajú aj odídenci z Ukrajiny.

Vianoce v pravoslávnej cirkvi začínajú 40-dňovým pôstom, ktorý vyvrcholí na Štedrý deň. Sviatočnú atmosféru pripravilo aj mesto Rožňava pre odídencov z Ukrajiny, ktorí tam žijú už takmer rok.

„Snažili sme sa im urobiť Vianoce tak, ako ich poznajú vo svojej vlasti. Snažili sme sa pripraviť typické vianočné ukrajinské jedlá. Ako predjedlo sme podávali sladký dezert, ktorý sa v ukrajinčine volá kuťa. No a potom typické ukrajinské národné jedlo – sýty boršč s mäsom,“ priblížil Marek Koltáš, sociálny pracovník na Mestskom úrade Rožňava.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ukrajinka Julia so synom Žeňom si večeru pochvaľovali a vyjadrili vďaku za to, že im v Rožňave tento sviatok sprostredkovali.

Odídenci z Ukrajiny si nielen pripomenuli sviatočné obdobie, ale po prvý raz sa všetci, ktorí žijú v Rožňave, mohli stretnúť na jednom mieste.

„Sme s nimi v kontakte. V prípade ak majú nejaké požiadavky, potreby, ktoré vieme zabezpečiť alebo im vieme pomôcť v tejto neľahkej situácii, tak sa snažíme im maximálne vyjsť v ústrety,“ dodal zástupca primátora Michal Drengubiak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny