Na hlavný obsah

Petr Pavel telefonicky hovoril s prezidentkou Taiwanu

Čína Taiwan považuje za svoju provinciu.

Petr Pavel telefonicky hovoril s prezidentkou Taiwanu
Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v pondelok (30.1.) telefonicky hovorila so zvoleným českým prezidentom Petrom Pavlom. S odvolaním sa na kanceláriu prezidentky o tom informovala agentúra Reuters, ktorá telefonát označila za diplomatický prelom.

Čínske ministerstvo zahraničia predtým uviedlo, že pre chystaný telefonický hovor je v kontakte s Prahou.

Rozhovor podľa kancelárie taiwanskej prezidentky trval asi štvrť hodiny. Cchaj vyjadrila želanie zostať s Pavlom v kontakte.

Čínske ministerstvo zahraničia podľa Reuters uviedlo, že Pavol počas volebnej kampane povedal, že princíp jednej Číny treba rešpektovať. „Čínska strana sa to momentálne s českou stranou snaží overiť. Dúfame, že česká strana sa striktne drží princípu jednej Číny,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu.

Čína Taiwan považuje za svoju provinciu. Lídri väčšiny krajín sa s jeho vrcholnými predstaviteľmi oficiálne nestýkajú v snahe Peking neprovokovať.

Reuters predtým uviedol, že telefonát Pavla s Cchaj Jing-wen je vzhľadom na chýbajúce oficiálne vzťahy medzi Prahou a Taiwanom niečím neobvyklým a skvelým ťahom zo strany Taiwanu, ktorý nahnevá Čínu.

Česko sa podobne ako väčšina štátov sveta drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva len pevninskú Čínu. Česká vláda však deklaruje záujem na spolupráci s Taiwanom vzhľadom na jeho demokratické zriadenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet