Na hlavný obsah

Prečo potraviny tak zdraželi?

Analytici z Národnej banky (NB) hľadali príčiny vysokej inflácie.

Prečo potraviny tak zdraželi?
Na ilustračnej snímke potraviny. Foto: RTVS

Prečo potraviny tak zdraželi? Napríklad vlani v decembri stáli o 29 % viac ako rok predtým. Analytici z Národnej banky Slovenska (NBS) hľadali príčiny vysokej inflácie. Narazili aj na výrobcov a predajcov potravín.

Zistili, že ich obchodné prirážky sú oproti ich nákladom neprimerane vysoké. Hoci to obe strany popierajú, ich obraty hovoria opak.

„Žiadny obchodník nemôže zneužívať túto situáciu na to, aby si prilepšoval marže,“ uviedla Nadežda Machútová, bývalá prezidentka Zväzu obchodu SR.

Povedali obchodníci zhruba pred rokom, keď sa s ministrom pôdohospodárstva dohodli, že základným potravinám nebudú neprimerane navyšovať marže. Za ten čas zdraželi potraviny takmer o 30 percent. Analytici preto zisťovali, ktorá časť potravinového reťazca za to môže.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“ Firmy zvýšili marže najmä čo sa týka výroby potravín a ich predaj v maloobchode. V poľnohospodárstve a v reštauráciách sme tento vývoj nezachytili,“ povedal Ján Beka, analytik NBS.

V prvom polroku 2022 si podnikatelia zvýšili marže v priemere o 15 až 20 percent.

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) tvrdí, že obchodníkov každý mesiac kontrolujú a základným potravinám sa marže nezvýšili. Aj výrobcovia potravín závery NBS popierajú.

„Nemyslíme si, že práve slovenskí potravinári neadekvátne, neúmerne v súčasnej situácii navýšili marže. Myslíme si, že vinník sa hľadá na opačnej strane,“ uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Pravého vinníka vysokých cien má nájsť inštitút pôdohospodárskej politiky, ktorý sa pozrie na závery analytikov a prirážky podnikateľov detailnejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko