Na hlavný obsah

Pred Bosporom čaká sto lodí s obilím, tvrdí Zelenskyj

Môžu za to podľa neho ruské obštrukcie.

Pred Bosporom čaká sto lodí s obilím, tvrdí Zelenskyj
Na archívnej snímke nákladné lode čakajúce na preplávanie cez Bosporský prieliv v tureckom Istanbule. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v sobotu (21. 1.) na odstránenie prekážok, ktoré komplikujú vývoz obilia z Ukrajiny.

Podľa jeho slov momentálne čaká na plavbu cez Bosporský prieliv viac než sto lodí naložených ukrajinskými potravinami, za čo podľa neho môžu obštrukcie zo strany Ruska, informuje agentúra DPA.

„Vyše sto lodí prepravujúcich potraviny čaká v blízkosti Bosporu. Prečo? Pretože sa musia podrobiť inšpekciám a ruskí zástupcovia tieto inšpekcie blokujú. Lode tam držia celé týždne,“ povedal vo videoprejave k účastníkom medzinárodnej konferencie ministrov poľnohospodárstva v Berlíne.

Podľa Zelenského toho dlhé čakanie spôsobí zvýšenie cien potravín v Európe. Môže to vyvolať nestabilitu alebo aj hlad v krajinách Ázie a Afriky.

Prezident uviedol, že „ukrajinskí poľnohospodári pokračujú v obrábaní polí“ napriek tomu, že Rusko neustáva v útokoch na infraštruktúru Ukrajiny. Vrátane jej prístavov a dopravných sietí, a vykonáva brutálne bojové operácie v ukrajinských obilných regiónoch.

Rusko blokovanie poprelo

Rusko v sobotu poprelo, že by blokovalo ukrajinské lode s nákladmi obilia a obvinilo Kyjev, že pri Bospore vytvára „umelú dopravnú zápchu“.

„V súčasnosti kotví v ukrajinských prístavoch a inšpekčných zónach 64 lodí. Poradie inšpekcií určuje ukrajinská strana a ruskí zástupcovia naň nemajú nijaký dosah,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie Kremľa.

Takzvaná Čiernomorská dohoda, ktorú 22. júla podpísali OSN, Ukrajina, Rusko a Turecko, pomohla zmierniť celosvetovú potravinovú krízu spôsobenú Kremľom rozpútanou vojnou na Ukrajine. Platnosť dohody sa mala skončiť 19. novembra. Predĺžili ju o ďalších 120 dní.

V rámci tejto iniciatívy sa z Ukrajiny vyviezlo už viac ako 14 miliónov ton obilia, uviedla v polovici decembra OSN. Rusko má v súlade s dohodou právo vykonávať inšpekcie lodí vezúcich ukrajinské potraviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet