Na hlavný obsah

Pred strednou školou vo Francúzsku ubodali mladíka

Polícia zadržala troch maloletých.

Pred strednou školou vo Francúzsku ubodali mladíka
Na ilustračnej fotografii ruka držiaca nôž. Foto: unsplash.com

Pred strednou školou v Thiais na predmestí Paríža v pondelok (16. 1.) ráno ubodali 16-ročného mladíka. Polícia večer oznámila, že zadržala troch maloletých podozrivých, ktorí sú teraz vo väzbe. Podľa agentúry AFP išlo pravdepodobne o bitku medzi dvoma znepriatelenými skupinami mladistvých z okolia.

Podľa očitých svedkov incidentu si ráno v čase začiatku vyučovania skupina piatich až desiatich mladíkov okolo 15 či 16 rokov počkala na dvoch rovesníkov zo školy, uviedol prokurátor Stéphane Hardouin. Obeť podľahla zraneniam na krku, druhý mladík z Thiais má ľahšie poranenie stehna.

Polícia zhruba dve hodiny po útoku v susednej obci Choisy-le-Roi zatkla prvého podozrivého, ktorý už v minulosti spáchal niekoľko násilných činov. Na základe jeho výpovede večer zadržala ďalších dvoch jeho rovesníkov. Polícia prípad vyšetruje ako „vraždu v organizovanej skupine“.

Rivalita medzi dvoma susednými obcami podľa policajných záznamov trvá už niekoľko rokov. Polícia pri spomínanej strednej škole musela zasahovať opakovane. Po decembrových potýčkach škola posilnila aj vlastné zabezpečenie a odporučila študentom, aby po konci vyučovania bez meškania odchádzali domov.

Školský úrad v Créteil vyjadril sústrasť rodine zabitého študenta a podporu príbuzným zraneného chlapca „aj celej pedagogickej obci“. Škola zriadila psychologickú pomoc, ale výučba nebude prerušená.

Podobné problémy vrátane niekoľkých úmrtí zažívajú aj inde, najmä v Paríži a jeho bezprostrednom okolí. Francúzska vláda v júni 2021 spustila medzirezortný plán boja proti tomuto fenoménu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet