Na hlavný obsah

Predsedníčka europarlamentu iniciovala odobratie imunity dvom europoslancom

Reaguje tak na žiadosť belgických orgánov.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.
Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová začala konanie v spojitosti s odobratím imunity dvom europoslancom. Reaguje tak na žiadosť belgických súdnych orgánov, ktoré vyšetrujú možnú korupciu. Píše sa v pondelkovej (2. 1.) oficiálnej tlačovej správy EP a v správe agentúry AFP.

EP mená týchto poslancov nezverejnil. Zdroje, ktoré sú oboznámené s vyšetrovaním belgických úradov, však pre AFP uviedli, že ide o talianskeho europoslanca Andreu Cozzolina a Belgičana Marca Tarabellu. Obaja sú členmi Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v EP.

Metsolová žiadosť o odobratie imunity oznámi 16. januára na plenárnom zasadnutí EP a následne sa ňou bude zaoberať výbor europarlamentu pre právne záležitosti (JURI). Metsolová žiada, aby záležitosť uzavreli do 13. februára.

„Európsky parlament od prvých chvíľ robí všetko, čo je v jeho silách, aby pomáhal vyšetrovaniu,“ povedala a dodala, že EP bude voči zodpovedným osobám stáť na strane zákona a aj naďalej zabezpečovať, aby nedošlo k beztrestnosti.

„Korupcia sa nemôže vyplácať a urobíme všetko pre to, aby sme proti nej bojovali,“ dodala Metsolová.

Séria razií

Belgická polícia počas decembra uskutočnila sériu razií v bydliskách súčasných i bývalých poslancov EP či lobistov. Našla počas nich 1,5 milióna eur v hotovosti. Úrady prehľadali aj Tarabellov domov, píše AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Nájdené peniaze sa môžu podľa podozrení spájať s korupciou v EP, z ktorej údajne profitoval Katar. Ten účasť na akýchkoľvek priestupkoch odmieta.

Polícia zadržala podpredsedníčku EP Evu Kailiovú a ďalšie osoby, pripomína AFP. Kailiovú a ďalších troch ľudí belgické orgány obvinili v rámci vyšetrovania súvisiaceho s údajnými pokusmi Kataru ovplyvňovať rozhodnutia v europarlamente. Bývalá podpredsedníčka zostáva vo väzbe a trvá na svojej nevine.

Metsolová v najbližších týždňoch takisto predloží návrhy na reformy v EP vrátane prepracovania súčasných pravidiel a zlepšenia vnútorných systémov, píše EP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet