Na hlavný obsah

Predsedníčka europarlamentu predstavila prvé návrhy reforiem po korupčnom škandále

Majú za cieľ sťažiť ovplyvňovanie europoslancov.

Predsedníčka europarlamentu predstavila prvé návrhy reforiem po korupčnom škandále
Na snímke predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová po korupčnom škandále v tejto inštitúcii predložila v pondelok (16. 1.) prvé návrhy reforiem. Patria k nim prísnejšie pravidlá pre bývalých poslancov, ktorí v europarlamente vykonávajú lobistickú činnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

„Občania právom požadujú zodpovednosť a integritu,“ povedala Metsolová. Udalosti posledného mesiaca viedli k potrebe obnoviť dôveru európskych občanov, ktorých poslanci EP zastupujú. Zdôraznila v súvislosti s kauzou známou ako Katargate.

Protikorupčné reformy majú za cieľ zvýšiť transparentnosť a sťažiť ovplyvňovanie europoslancov. Metsolová navrhuje zaviesť prechodné obdobie, počas ktorého by sa poslanci po skončení svojho mandátu nemohli zaregistrovať ako lobisti.

V budúcnosti by sa mali tiež zverejňovať všetky stretnutia poslancov s tretími stranami, ktoré súvisia s parlamentnými správami alebo uzneseniami. Zvýšiť by sa mala aj kontrola toho, kto má prístup do priestorov EP, priblížila.

Reakcie politických skupín v EP

Podľa politickej skupiny zelených v EP nie sú tieto návrhy dostatočné. Žiadajú napríklad zverejňovanie trestov pred poslancov, ktorí porušia predpisy.

Konzervatívna skupina ECR návrhy privítala s tým, že europarlament nemôže naďalej fungovať tak ako doteraz. Aj sociálni demokrati, najviac postihnutí škandálom, s návrhmi všeobecne súhlasia, dopĺňa DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet