Na hlavný obsah

Predstavitelia štyroch bývalých koaličných strán rokujú o zmene ústavy

Podľa Hegera je dohoda na spadnutie.

Predstavitelia štyroch bývalých koaličných strán rokujú o zmene ústavy
Ilustračná snímka n Národnej rady SR. Foto: RTVS

Predstavitelia štyroch bývalých koaličných strán sa dohodli, že do ústavy pridajú možnosť, aby sa volebné obdobie dalo skrátiť prijatím uznesenia parlamentu.

„V uznesení bude napísané kedy budú voľby. Keď ho teda schváli 90 poslancov, tak vtedy tie voľby budú,“ uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO).

Takýto návrh by vedela podporiť aj časť opozície, ktorá chcela do ústavy pridať aj možnosť skrátiť volebné obdobie ľudovým hlasovaním. „Potrebujeme mať v ústave zakotvený ústavný zákon alebo referendum, ako cestu k predčasným voľbám, za toto Smer-SD zahlasuje,“ povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Pozmeňovacie návrhy strán

Poslanci by mali o zmene ústavy rozhodovať už v utorok (24. 1.) v parlamente. Bývalé koaličné strany však chcú pridať ďalšie pozmeňovacie návrhy. Napríklad hnutie OĽANO chce do ústavy zakotviť, aby o zmene volebného systému rozhodovalo minimálne 90 poslancov.

„Je to jeden z návrhov, ktorý smeruje k väčšej stabilite politického systému,“ vysvetlila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa predsedu strany SaS Richarda Sulíka to bola podmienka OĽANO. „Súhlasili sme, aby sme nebránili dohode,“ dodal.

Strana SaS ani hnutie Sme rodina podmienky nemajú. Strana Za ľudí pripúšťa zmenu ústavy, ak do nej zakotvia aj existenciu Špecializovaného trestného súdu a prokuratúry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vnímame to trochu ako problematické. Keď každý dôjde s nejakou svojou ďalšou podmienkou, tak to je najlepšia cesta k nedohode,“ myslí si Sulík. Súhlasí s ním aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„O tom sú diskusie. Stretávame sa v nedeľu (22. 1.) večer. Ak budeme mať výsledok, tak ho oznámime,“ dodala Remišová. Podľa Hegera je dohoda na spadnutie

Kompromis medzi bývalými partermi je zatiaľ aj na termíne predčasných volieb. Mohli by byť 30. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko