Na hlavný obsah

Premiér Heger sa zúčastnil koncertu k výročiu samostatného Slovenska a Česka

Od vzniku oboch štátov uplynulo 30 rokov.

Slovenský premiér Eduard Heger a jeho český náprotivok Petr Fiala.
Slovenský premiér Eduard Heger a jeho český náprotivok Petr Fiala.Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Súčasní a bývalí politickí predstavitelia Českej i Slovenskej republiky si v pondelok (2. 1.) na koncerte v pražskom Rudolfíne pripomínali 30. výročie vzniku oboch štátov.

Novosvetskú symfóniu Antonína Dvořáka, najhranejšieho českého skladateľa, si prišli vypočuť súčasní český a slovenský premiér Petr Fiala a Eduard Heger (OĽANO). Okrem nich aj bývalí českí premiéri, súčasní ministri a predsedovia a podpredsedovia oboch komôr parlamentu.

„Spoločnou prácou s našimi slovenskými priateľmi sa nám podarilo zachovať všetko dobré, čo v našom spoločnom štáte existovalo,“ povedal Fiala vo svojom úvodnom príhovore. Ocenil, že Česko a Slovensko si navzájom pomáhajú, napríklad v rámci Severoatlantickej aliancie, a využívajú skutočnosť, že si dobre rozumejú.

Podľa premiéra aj ľudia, ktorí nezažili bývalú federáciu dvoch dnes už samostatných štátov, cítia mimoriadne blízky vzťah k Slovensku.

Veľmi dobre si uvedomujeme, že spolu sme silnejší, povedal Heger. Uviedol, že Česko a Slovensko si zachovali bratské puto, a že medzi oboma krajinami existuje jazyková a kultúrna blízkosť a silné rodinné väzby.

Podľa Fialu je Česko silnejšie, bohatšie, vzdelanejšie a skúsenejšie ako v roku 1993, keď sa rozpadol spoločný štát Čechov a Slovákov. „Máme čo oslavovať, máme byť na čo spoločne hrdí,“ dodal.

Česká filharmónia pod taktovkou svojho šéfdirigenta Semjona Byčkova zahrala pred Dvořákovou deviatou symfóniou Z nového sveta aj skladateľovu predohru Karneval. Na začiatku podujatia zaznela česká a slovenská hymna.

Česká a Slovenská republika vznikli 1. januára 1993 po rozdelení spoločného štátu Čechov a Slovákov. Prvý januárový deň je v Českej republike a na Slovensku štátnym sviatkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko