Na hlavný obsah

Premiér: Za vysoké zálohové faktúry môžu zástupcovia podnikateľov

Prevádzky však môžu žiadať kompenzácie.

Premiér: Za vysoké zálohové faktúry môžu zástupcovia podnikateľov
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že za vysoké zálohové faktúry za energie, ktoré v posledných týždňoch chodia prevádzkam, môžu zástupcovia podnikateľov, s ktorými rokovali ešte na jeseň minulého roku.

Vláda sa vtedy s podnikateľmi dohodla, že zastropuje ceny elektriny na 199 eur za megawatthodinu a cenu plynu na 99 eur za MWh. Z výdavkov nad tento strop štát preplatí 80 % z celkovej sumy. Zástupcovia podnikateľov podľa neho vtedy neprišli s požiadavkou o malých podnikateľoch a zálohových faktúrach.

Šéf kabinetu tvrdí, že ak by s tým vtedy prišli, vyhrotenej situácii sa mohlo predísť. Upozornil na to až teraz, no vláda to začala hneď riešiť, doplnil. Odmietol zlyhanie vlády. Podnikatelia, ktorí už vysoké faktúry zaplatili, si môžu požiadať o kompenzáciu.

„Takto to chceli, tak to tak majú. Teraz je nová požiadavka, prerobíme to a problém sa vyrieši,“ povedal premiér Heger. Rokovanie vlády v súvislosti s vysokými zálohovými faktúrami sa má konať v pondelok (16. 1.).

Vláda má podľa neho na kompenzácie pripravených 3,5 miliardy eur. Minister hospodárstva Karel Hirman má Hegerovu dôveru, no musí odkomunikovať, ako sa situáciu s vysokými zálohovými faktúrami vyrieši.

Nová parlamentná väčšina

Predseda vlády nevidí problém vo vyzbieraní hlasov na novú parlamentnú väčšinu, na ktorú treba minimálne 76 poslancov. Podporu poslancov hnutia OĽANO vraj má, okrem predsedu hnutia Igora Matoviča a Györgyho Gyimesiho.

Podpisy Sme rodina a SaS zatiaľ nemá. Uviedol však, že s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) intenzívne rokuje a podľa jeho slov sa mu podarí vyzbierať podpisy všetkých poslancov. Snaží sa o to, aby poslanci Sme rodina podporili novú väčšinu bez požiadavky na predčasné voľby.

Povedal, že podporu SaS na vznik novej parlamentnej väčšiny potrebujú. SaS mala problémy s exministrom financií Matovičom, ktoré sa vyriešili jeho odstúpením. Keďže nebude súčasťou novej vlády, myslí si, že SaS by ju mala podporiť.

Na otázku, či plánuje odchod z OĽANO nedal jasnú odpoveď. Povedal, že s hnutím aj s Matovičom o tom rokujú, ako o jednej z možností. Jeho cieľom je pospájať demokratických politikov. Ponúka politiku spolupráce. „Demokrati sú silní, keď sú jednotní a nie rozštiepení,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko