Na hlavný obsah

Prezidentka napadla na Ústavnom súde znenie paragrafu 363

Nezávislosť súdnej moci je potrebné strážiť, uviedla.

Prezidentka napadla na Ústavnom súde znenie paragrafu 363
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok (26. 1.) podala na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi.

„Terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci,“ uviedla prezidentka.

Oslabenie hlasu súdov rozhodujúcich v konkrétnych veciach tým, že iný orgán verejnej moci –generálny prokurátor – má oprávnenie svojimi rozhodnutiami popierať význam rozhodovania súdov, má podľa prezidentky nezanedbateľný vplyv na kvalitu právneho štátu a ochranu práv slovenských občanov.

Podľa prezidentky je to o to závažnejšie, že rozhodnutie generálneho prokurátora podľa paragrafu 363 Trestného poriadku sa nedá preskúmať. Toto ustanovenie neprimerane a nedôvodne preferuje nepreskúmateľný právny názor jednej osoby v reťazci oprávnených orgánov, teda súdov.

„Nezávislosť súdnej moci treba strážiť. O to viac v mladej demokracii, akou je Slovensko. Zákonné dôvody relativizácie rozhodovacej činnosti súdov preto musia byť reštriktívne, jasné a vyvážené. V prípade terajšieho znenia paragrafu 363 takáto proporcionalita chýba,“ dodala hlava štátu.

SaS víta rozhodnutie

Strana SaS privítala prezidentkino rozhodnutie obrátiť sa na súd. Dúfa, že jej návrh urýchli posúdenie návrhu, ktorí inicioval poslanec Alojz Baránik (SaS) s podpismi 42 poslancov NR SR a podal ešte v decembri 2021.

Návrh požadoval, aby Ústavný súd pozastavil platnosť paragrafu 363 a posúdil jeho súlad s ústavou. Dôvodom podania je nadužívaniu tohto paragrafu generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

„Ústavný súd je tak jediný, ktorý dáva cestu k náprave zneužívania § 363 v prospech mocných. Vítame preto iniciatívu pani prezidentka obrátiť sa tiež na Ústavný súd. Jej návrh môže celej veci len pomôcť,“ dodal Baránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko