Na hlavný obsah

Prezidentka: Naša spoločnosť sa nachádza v nálade poznamenanej vnútornými konfliktmi

Zuzana Čaputová to zhodnotila v novoročnom príhovore.

Prezidentka: Naša spoločnosť sa nachádza v nálade poznamenanej vnútornými konfliktmi
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Je zrejmé, že naša sa spoločnosť nachádza v nálade poznamenanej vnútornými konfliktmi, nedôverou, skepsou a pretrvávajúcim rozdelením do názorových skupín, ktoré len ťažko hľadajú spoločnú reč. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu (1. 1.) v tradičnom príhovore, ktorý odvysielala RTVS.

„Politická situácia sa v závere roka vyvinula až do odvolania vlády. Ocitli sme sa v situácii, keď sa na potrebe zmeny k lepšiemu zhoduje masívna väčšina spoločnosti. Zrejme nás čakajú predčasné voľby. Pre mnohých je zmena spojená s obavami o ďalší vývoj spoločnosti. Ale príde len to, čomu prísť sami umožníme,“ poznamenala hlava štátu.

Chce, aby bolo Slovensko bezpečnou krajinou a štátom, na ktorý sa môžu jeho občania spoľahnúť. „Spoločnosťou, kde nenávisť nebude narastajúcou emóciou. Štát, ktorý je spoločenstvom spokojných ľudí, domovom, kde sa ľudia budú chcieť vracať a nie z neho odchádzať,“ zhodnotila Čaputová.

„Ako to ale urobiť v krajine, kde pomerne veľká časť ľudí verí klamstvám a propagande? Kde tak veľa ľudí pije z otrávených studní nenávisti, ako to po útoku na Zámockej ulici nazval Roman Samotný,“ podotkla prezidentka. Podľa nej treba viesť v spoločnosti dialóg a byť otvorený voči iným ľuďom a svetu.

Je sloboda a bezpečie samozrejmosťou?

Slobodu a bezpečie už po februári minulého roka nikdy nebudeme brať ako niečo samozrejmé, podotkla počas príhovoru prezidentka. Tento fakt nám bude dlho a bolestne pripomínať ruská agresia na Ukrajine. „Priamo v susednej krajine zomierajú ľudia, sú vystavení zime a tme. Relativizovanie či spochybňovanie ich utrpenia je podieľaním sa na tejto krutosti,“ dodala.

„Občiansky sektor a množstvo ochotných jednotlivcov je hybnou silou a kľúčovou oporou Slovenska v ťažkých časoch. Vy, mnohé občianky a občania Slovenska, ste aj počas tohto roka ukázali obrovskú solidaritu a ľudskosť voči utrpeniu ľudí,“ zhodnotila prezidentka.

Za jednu z „najsilnejších správ“ minulého roka pokladá pomoc ľuďom v núdzi vrátane vojnových utečencov.

Vyzýva k spolupatričnosti

Skúsme jeden v druhom vidieť človeka, a to aj vo svojom názorovom oponentovi. Vyzvala občanov prezidentka v novoročnom príhovore. „Dokázali sme byť úspešní vtedy, keď nad sebectvom prevládlo pochopenie, empatia a súcit. Snaha a chuť robiť veci nie len pre seba, ale aj pre iných. Pre všetkých,“ podotkla.

Aby to bol rok bezpečia a stability žiada, aby Slováci skúšali pomenovávať spoločné vízie a ciele. „Všade, kde je to možné, budovať k sebe mosty spolupráce. Klásť dôraz na to, čo nás zjednocuje a povzniesť sa nad to, čo nás delí – pretože pri rozmanitosti našich názorov a pováh nás vždy niečo deliť bude, no napriek tomu tvoríme jedno spoločenstvo,“ uzavrela.

Novoročný príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko