Na hlavný obsah

Prezidentka preferuje predčasné voľby v prvej polovici roka

Akceptovala by však aj septembrový termín.

Prezidentka preferuje predčasné voľby v prvej polovici roka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová preferuje, aby sa predčasné parlamentné voľby konali v prvej polovici roka. Akceptovala by však aj septembrový termín. Uviedla to v stredu (18. 1.) na margo stroskotania snáh o hľadanie novej parlamentnej väčšiny.

Ak sa však politické strany nedohodnú na termíne predčasných volieb do konca januára, tak prezidentka podľa jej slov vymenuje úradnícku vládu. Využije tak svoje ústavné právomoci.

Skorší termín predčasný volieb považuje za dôležitý pre to, že vláda, ktorej parlament vyslovil nedôveru, má len obmedzené právomoci. To by malo podľa nej veľký vplyv napríklad na schvaľovanie štátneho rozpočtu na budúci rok.

„V neposlednom rade je to dôležité aj z toho dôvodu, že žijeme v období kríz. Potrebujeme vládu s plnou legitimitou a plnými právomocami v čo najskoršom a reálnom čase,“ dodala. Uvedomuje si však, že dohoda politických strán o predčasných voľbách sa nehľadá ľahko, a preto by akceptovala aj septembrový termín.

„Dôležité je, aby sa táto téma uzatvorila do konca januára, a teda aby sme občanom mohli dať čo najskôr odpoveď, ako a kedy vyvedieme Slovensko z vnútropolitickej krízy,“ zdôraznila prezidentka.

Úradnícka vláda

Ďalej povedala, že dočasnú vládu a jej kroky bude pozorne sledovať až do termínu predčasných volieb. „Považujem za nevyhnutné, aby preukázala schopnosť zabezpečiť kľúčové oblasti fungovania krajiny. Najmä tie, na ktoré krízy vplývajú najviac,“ vysvetlila.

Podľa nej ide najmä o pomoc v súvislosti s vysokými cenami energií, riešenie problémov v zdravotníctve, predovšetkým v ambulantnom sektore, pomoc najzraniteľnejším ľuďom ohrozených chudobou, stabilizovanie samospráv a odstránenie nedostatkov v plnení plánu obnovy.

„V týchto náročných časoch potrebujeme riadenie štátu, ktoré bude čo najprofesionálnejšie. V prípade zásadných zlyhaní vlády v tomto období, som pripravená jej kedykoľvek odňať poverenie a na zostávajúci čas do volieb menovať úradnícku vládu,“ uzavrela prezidentka Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko