Na hlavný obsah

Pri dvoch streľbách v Kalifornii zomrelo sedem ľudí

Pravdepodobného páchateľa zatkli.

Pri dvoch streľbách v Kalifornii zomrelo sedem ľudí
Na ilustračnej snímke policajná páska. Foto: twitter/NDTV News Feed

Pri dvoch vzájomne súvisiacich prípadoch streľby blízko kalifornského San Francisca zomrelo v pondelok (23. 1.) miestneho času (v utorok (24. 1.) ráno SEČ) sedem ľudí. Pravdepodobného páchateľa zatkli, uviedla podľa agentúry AP miestna polícia. V štáte na západe USA ide už o tretiu hromadnú streľbu s obeťami na životoch za tri dni.

Činiteľ z okresu San Mateo County Dave Pine uviedol, že štyria ľudia zomreli na hubovej farme a traja ďalší v špedičnej firme na okraji Half Moon Bay, mesta vzdialeného asi 50 kilometrov na juh od San Franciska.

Doteraz nie je jasné, ako spolu oba incidenty súvisia, podľa Pinea však podozrivý pracoval v jednom z týchto dvoch podnikov. Označil ho za „nespokojného zamestnanca“.

Úrad šerifa okresu uviedol, že podozrivého zadržali a občanom už žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Zábery televízie ABC ukázali, ako policajti zatýkajú muža, ktorý im nekladie odpor. Neskôr Pine uviedol, že zadržali je 67-ročného muža menom Zhao Chunli.

Podozrivý spolupracuje

Šerifka okresu San Mateo County Christina Corpusová uviedla, že podozrivý spolupracuje s vyšetrovateľmi, motív činu ale zostáva nejasný. Podľa nej sa v aute muža našla poloautomatická zbraň. Útočník podľa polície konal sám.

Incident prichádza po tom, ako v sobotu (21. 1.) večer zomrelo 11 ľudí a ďalších deväť bolo zranených pri streľbe v tanečnom štúdiu pri oslavách lunárneho Nového roka v kalifornskom meste Monterey Park.

Podozrivého muža našla polícia mŕtveho. Monterey Park sa nachádza východne od Los Angeles a žije tu početná ázijská komunita. Ďalších šesť ľudí vrátane 17-ročnej matky a jej šesťmesačného dieťaťa zomrelo pri streľbe v Kalifornii 17. januára. Polícia zatiaľ nepozná motív ani jedného z týchto útokov.

Návšteva preživšej

Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že bol práve v nemocnici navštíviť preživšiu streľbu v Monterey Parku, keď ho informovali o ďalšej streľbe v Half Moon Bay, vzdialenom viac ako 600 kilometrov na sever. „Tragédia stíha tragédiu,“ napísal Newsom na twitteri.

Half Moon Bay je prímorské mesto s asi 12 000 obyvateľmi, ktoré leží 48 kilometrov južne od San Francisca. Mesto a vôbec celý okres San Mateo sú známe pestovaním kvetov, zeleniny a konope. Miestni obyvatelia sú z väčšiny bielej pleti, asi päť percent sú Ázijčania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet