Na hlavný obsah

Pri dvojitom bombovom útoku v Somálsku zomrelo najmenej 35 ľudí

Útok pripisujú radikálnej skupine Šabáb.

Pri dvojitom bombovom útoku v Somálsku zomrelo najmenej 35 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pri dvojitom bombovom útoku v somálskom meste Mahas zomrelo najmenej 35 ľudí a ďalší utrpeli zranenia.

O novej bilancii informovala s odvolaním sa na policajné zdroje agentúra Reuters. Predchádzajúce správy hovorili o najmenej 19 mŕtvych. Medzi obeťami sú civilisti aj príslušníci bezpečnostných zložiek. Útočníci zabili okrem iného osem členov jednej rodiny, ďalších 40 osôb utrpelo zranenia.

Útok je pripisovaný radikálnej skupine Šabáb, ktorá je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť Al-Káida. Odohral sa v provincii Hirán v centrálnej časti krajiny, kde pred niekoľkými mesiacmi začala rozsiahla ofenzíva vládnych síl proti islamistickým povstalcom.

„Teroristi (zo skupiny Šabáb) zaútočili na mesto Mahas s vozidlami naloženými výbušninami. Pri explóziách zomrelo tridsaťpäť ľudí, vrátane príslušníkov bezpečnostných síl a civilistov,“ povedal AFP miestny pracovník bezpečnostných zložiek.

Výbuchy zničili mnoho domov, črepiny zranili aj ľudí, ktorí stáli ďaleko od miesta výbuchu, povedal ďalší činiteľ. Polícia v meste Mahas obvinila Šabáb, že sa po úspechu vládnej ofenzívy zameriava na civilné obyvateľstvo.

Umierali najmä civilisti

„Väčšina mŕtvych sú civilisti. Sú to ženy a deti,“ citovala Reuters zástupcu miestneho policajného veliteľa. „Z deväťčlennej rodiny prežilo len jedno dieťa. Ostatné rodiny stratili rovnako polovicu svojich členov,“ dodal policajt.

Jeden útok podľa všetkého cielil na dom vysokopostaveného predstaviteľa mesta Mahas, druhý zasiahol obydlia somálskeho poslanca. Teroristická skupina Šabáb sa prostredníctvom svojho tlačového oddelenia k útoku prihlásila.

Uviedla, že jej cieľom boli „odpadlické milície a vojaci“ a obetí bolo podľa nej 87. Šabáb často uvádza vyššie počty obetí ako miestni úradníci a obyvatelia.

Povstalci zo skupiny Šabáb zabili od roku 2006 pri atentátoch desaťtisíce ľudí. Snažia sa o zvrhnutie Západom podporovanej centrálnej vlády a zavedenie islamského práva šaría v krajine.

Armáda podporovaná klanovými milíciami, jednotkami Africkej únie a tiež americkým letectvom v posledných mesiacoch získala späť niektoré územia, ktoré mala skupina dlho pod kontrolou.

Povstalci pravidelne vykonávajú krvavé odvetné útoky. Koncom októbra minulého roka vybuchli v hlavnom meste Mogadišu počas niekoľkých minút dve bomby nastražené v autách. Zabili 121 ľudí a 333 ďalších zranili. Išlo o najväčší útok v tejto východoafrickej krajine za posledných päť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet