Na hlavný obsah

Pri otrasoch v bani ČSM-juh v Karvinsku zahynul baník

Ďalší majú ľahké zranenia.

Pri otrasoch v bani ČSM-juh v Karvinsku zahynul baník
Záchranársky vrtuľník pred baňou ČSM-juh spoločnosti OKD v Stonave v Karvinsku. Foto: ČTK/Pryček Vladimír

V bani ČSM-juh spoločnosti OKD v Stonave v okrese Karvinsko došlo vo štvrtok (12. 1.) ráno k otrasu. V jeho dôsledku zahynul baník. Niekoľko ďalších pracovníkov utrpelo ľahšie zranenia. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti OKD Naďa Chattová.

„Na mieste už zasahovala Hlavná banská záchranná stanica Ostrava. Príčinu smrteľného úrazu bude vyšetrovať komisia zložená zo zástupcov Obvodného banského úradu pre Moravskosliezsky a Olomoucký kraj, Polície ČR, vedenia OKD a zástupcov odborov,“ uviedla Chattová.

Spoločnosť OKD je jediným producentom čierneho uhlia v Česku. V posledných rokoch však ukončila ťažbu vo väčšine svojich baní, pretože nebola dlhodobo rentabilná. Iba baňa ČSM stále ťaží.

Spoločnosť OKD zamestnáva približne 3 300 ľudí vrátane dodávateľov. Spoločnosť vlastní štát prostredníctvom spoločnosti Prisko.

Dva smrteľné úrazy v minulom roku

V minulom roku došlo v spoločnosti OKD k dvom smrteľným úrazom. V marci zahynul baník v bani ČSM-Sever, keď došlo k závalu pri razení tunela v hĺbke približne 800 metrov.

Počas novembra zahynul baník v bani ČSM-Juh pri manipulácii so strojmi. Obaja mŕtvi boli zamestnancami dodávateľov.

V predchádzajúcich troch rokoch v baniach OKD nikto nezomrel. Pred 20 rokmi tam ročne zomieralo okolo desať ľudí. Klesajúci počet smrteľných úrazov je dôsledkom poklesu ťažby a počtu baníkov v baniach, ale aj zlepšenia preventívnych a bezpečnostných opatrení.

Odborníci tvrdia, že napríklad otrasom v baniach, ktoré ohrozujú životy baníkov v podzemí, sa nedá úplne zabrániť a riziká spojené s baníckym povolaním sú stále prítomné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet