Na hlavný obsah

Pri Trnave našli 50 000-ročný hrot oštepu

Pochádza z obdobia neandertálcov.

V obci pri Trnave našiel muž pri vychádzke so psom hrot z oštepu, starý približne 50 000 rokov. Pochádza z obdobia, keď ešte žili na našom území neandertálci. Kamenný hrot im mohol slúžiť na lov divej zveri. Ide o doteraz najstarší ohlásený nález v Trnavskom kraji počas celej existencie miestneho Krajského pamiatkového úradu.

Muž z obce pri Trnave mal s archeologickými nálezmi skúsenosť pri stavbe svojho domu. Keď zbadal v rozoranom poli zvláštny kameň, predpokladal, že by mohol byť pre odborníkov zaujímavý.

„Je to kamenný hrot opracovaný takzvaným štiepaním, hovoríme tomu aj štiepaná industria. Nevieme z ktorej kultúry pochádza tento hrot. Ale je to zhruba obdobie, kedy sem prichádzal prvý človek dnešného typu, ale ešte tu žili aj populácie neandertálcov,“ vysvetlil Matúš Sládok Krajského pamiatkového úradu Trnava.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Neandertálci na svoje lovecké stany s obľubou využívali jaskynné úkryty, spomeniem najznámejšiu Deravú Skalu pri Plaveckom Mikuláši. Využívali aj otvorené lokality, čo pravdepodobne bude aj tento prípad,“ podotkol Adrián Nemergut z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.

V blízkom čase prídu na toto nálezisko odborníci na dobu kamennú, vykonať podrobnejší prieskum.

Niektorí z nich hovoria, že nález môže súvisieť s lovom a so sledovaním zveri, iní nevylučujú ani to, že hrot mohol slúžiť ako univerzálny nástroj, napríklad na sekanie kostí ulovených zvierat. Päť centimetrov dlhý kamenný hrot podľa nich nepochádza z nášho územia.

Sládok doplnil, že ide o silicid, teda sedimentárnu horninu, ktorú poznáme aj pod názvom pazúrik. Má pravdepodobne severský pôvod, čiže ho na naše územie odtransportovali. Nájdený hrot po preskúmaní pravdepodobne skončí v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny