Na hlavný obsah

Pri zásahu izraelskej armády na západnom brehu Jordánu zomrelo deväť Palestínčanov

Ďalších 13 utrpelo zranenia.

Pri zásahu izraelskej armády na západnom brehu Jordánu zomrelo deväť Palestínčanov
Izraelská armáda pri zásahu v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabila deväť Palestínčanov, ďalších 13 utrpelo zranenia. Foto: twitter/ Quds News Network

Izraelská armáda vo štvrtok (26. 1.) pri zásahu v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabila deväť Palestínčanov, ďalších 13 utrpelo zranenia. Predchádzajúcu bilanciu, ktorá hovorila o štyroch obetiach, zvýšilo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Armáda sa zatiaľ k incidentu nevyjadrila.

Jednou z obetí je podľa palestínskych úradov staršia žena. Z 13 zranených sú traja vo vážnom stave. Podľa denníka The Times of Israel ide o jeden z najtragickejších stretov na Západnom brehu za posledných niekoľko rokov.

Stanica Kan informovala, že izraelské jednotky vtrhli do utečeneckého tábora v Džaníne, aby zadržali vysokopostaveného člena ozbrojenej skupiny Islamský džihád, ktorý údajne pripravoval teroristický útok.

Ozbrojenci z tejto skupiny podľa denníka The Times of Israel na vojakov útočili pomocou strelných zbraní a výbušnín. Podľa svedkov, na ktorých sa odvolávajú izraelské médiá, ťažko vyzbrojení vojaci prišli do tábora s buldozérmi. V úzkych uličkách sa potom dlho ozývala streľba a explózia.

Podľa agentúry Reuters zástupcovia ozbrojených skupín Islamský džihád a Hamas uviedli, že na zasahujúcich vojakov útočili. Zostrelili tiež malý armádny prieskumný dron, čo je vidieť na videách zverejnených na sociálnych sieťach.

Násilie sa v regióne vystupňovalo

„Situácia v tábore Džanín je kritická,“ uviedla palestínska ministerka zdravotníctva Maj Kajlová. Podľa nej izraelskí vojaci použili aj slzotvorný plyn a zasiahli ním tiež detské oddelenie miestnej nemocnice.

Kancelária palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása zásah odsúdila a označila ho za „masaker vykonaný izraelskou okupačnou vládou za mlčanie medzinárodnej komunity“. Palestínske ministerstvo zahraničia vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo.

Násilie sa v poslednom roku na Západnom brehu vystupňovalo, keď tam Izrael vlani na jar zintenzívnil razie v reakcii na protiizraelské útoky. Od tohtoročného 1. januára izraelské sily podľa informácií agentúry AFP na Západnom brehu Jordánu zabili najmenej 29 Palestínčanov, medzi ktorými boli ozbrojenci aj civilisti.

Ochrancovia ľudských práv z izraelskej organizácie B’Tselem uvádzajú, že vlani izraelská armáda zabila skoro 150 Palestínčanov, čo bolo najviac od roku 2004.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet