Na hlavný obsah

Pri zemetrasení s magnitúdou 5,4 v Iráne sa zranilo najmenej 70 ľudí

Zasiahlo región neďaleko tureckých hraníc.

Pri zemetrasení s magnitúdou 5,4 v Iráne sa zranilo najmenej 70 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej 70 ľudí utrpelo v stredu zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 5,8, ktoré zasiahlo severozápadný Irán neďaleko hranice s Tureckom. Informovali o tom štátne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Zemetrasenie nastalo blízko mesta Choj v provincii Západný Azerbajdžan o 13.38 h miestneho času (11.08 h SEČ) v hĺbke desať kilometrov, uviedla geologická služba Spojených štátov USGS.

Podľa seizmologického centra Teheránskej univerzity zemetrasenie malo magnitúdu 5,4 a vyskytlo sa v hĺbke 12 kilometrov. Najmenej „70 ľudí utrpelo zranenia“ pri pokuse ujsť do bezpečia a viac než 300 domov v 15 dedinách bolo poškodených. Uviedla to štátna televízia s odvolaním sa na predstaviteľov zasiahnutej oblasti.

Na iránskom území sa stretáva niekoľko veľkých tektonických platní a preto zažíva častú seizmickú aktivitu. Vo februári 2020 postihlo západnú dedinu Habaš-e Oljá zemetrasenie s magnitúdou 5,7 a usmrtilo najmenej deväť ľudí v susednom Turecku.

Najtragickejšie zaznamenané zemetrasenie v Iráne v roku 1990 malo magnitúdu 7,4. Po otrasoch na severe krajiny zahynulo 40 000 ľudí, zranenia utrpelo 300 000 osôb. O domov vtedy prišlo pol milióna obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet