Na hlavný obsah

Príslušníci misie OSN našli na východe Konga masové hroby

Boli v nich aj telá detí.

Príslušníci misie OSN našli na východe Konga masové hroby
Na ilustračnej snímke vlajka OSN. Foto: pixabay.com

Príslušníci mierovej misie OSN na východe Konga objavili desiatky tiel v masových hroboch. Informuje o tom vo %stvrtok (19. 1.) spravodajský web BBC. Podľa hovorcu OSN Farhana Haqa v obci Nyamamba v provincii Ituri nájšli 42 tiel, medzi ktorými boli aj ženy a deti. Ďalších sedem mužských tiel sa našlo v dedine Mbogi. Preto sa v oblasti začali hliadky.

V Ituri v poslednom čase došlo k sérii útokov ozbrojených skupín. V súvislosti s útokmi sa hovorí o milícii Codeco, ktorej bojovníci v provincii Ituri podľa OSN v posledných rokoch zabili stovky ľudí a tisíce ďalších prinútili opustiť domovy.

„(Mierová misia) MONUSCO silno odsudzuje toto barbarské a zbabelé zabíjanie pripisované CODECO,“ uviedla misia OSN. Od začiatku decembra bolo podľa nej pri útokoch pripisovaných CODECO a konkurenčnej milícii Zaire zabitých najmenej 195 civilistov a 84 ich bolo unesených, čím sa počet vysídlených osôb v provincii Ituri zvýšil na viac ako 1,5 milióna.

Bojovníci Codeco patria najmä k Lenduom, ktorí sú roľníci a vedú dlhodobý konflikt s pastiermi z etnika Hema. Konflikt medzi etnikami Hemaov a Lenduov si v provincii Ituri, ktorá je bohatá na zlato a susedí s Ugandou a Južným Sudánom, v rokoch 1999 až 2003 vyžiadal desiatky tisíc mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet