Na hlavný obsah

Prívrženci brazílskeho exprezidenta prenikli do parlamentu

Demonštranti vzali útokom tiež budovu najvyššieho súdu.

Prívrženci brazílskeho exprezidenta prenikli do parlamentu
Na snímke z videa vidno obrovský dav ľudí, ktorí sa ženú do budovy parlamentu. Foto: twitter/ The informant

V Brazílii prenikli priaznivci exprezidenta Jaira Bolsonara nesúhlasiaci s jeho nástupcom Luizom Ináciom Lulou da Silva do budovy parlamentu, ministerstiev či prezidentského paláca. Uviedla v nedeľu (8. 1.) agentúra Reuters. Demonštranti vzali útokom tiež budovu najvyššieho súdu, informuje agentúra AFP.

Na fotografiách a záberoch šíriacich sa na sociálnych sieťach vidno davy ľudí v areáli brazílskeho parlamentu v metropole Brazília.

Niektoré ich zobrazujú na rampe vedúcej na strechu budovy, na ďalších sú protestujúci už údajne v jednej zo sál. Prezident Lula da Silva sa podľa agentúry Reuters nenachádza v metropole, ale v meste Sao Paulo.

Bolsonarovi sympatizanti protestujú proti návratu ľavicovo orientovaného Lulu k moci už od konca októbra, keď Lula vo voľbách tesne porazil krajne pravicového prezidenta Bolsonara. Demonštranti blokujú cesty, zapaľujú autá a zhromažďujú sa pred armádnymi budovami, kde žiadajú ozbrojené sily, aby sa zapojili, poznamenala agentúra AP. Úradu sa Lula ujal 1. januára tohto roku.

Brazílska polícia sa pokúsila demonštrantov pred budovou parlamentu rozohnať slzným plynom. Davu sa ale nakoniec podarilo aj napriek tomu prelomiť blokádu, ktorú tu vytvorili bezpečnostné zložky.

Médiá dávajú toto podujatie do súvislosti s útokom prívržencov bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu v centre Washingtonu zo 6. januára 2021. Ani oni sa nechceli zmieriť s jeho porážkou vo voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet