Na hlavný obsah

Problémových medveďov je vo Vysokých Tatrách menej

Pomohli preventívne opatrenia.

Problémových medveďov je vo Vysokých Tatrách menej
Na ilustračnej snímke medveď hnedý pri kontajneroch. Foto: RTVS

Problémových medveďov je vo Vysokých Tatrách menej. Tvrdia to ochranári. Preventívne opatrenia pomohli. Pred medveďmi je však stále zabezpečená len asi polovica odpadu v regióne. Zmeniť by sa to malo pomocou projektu za 6 miliónov eur.

„V roku 2020 sme mali z mesta Vysoké Tatry 202 hlásení o výskyte medveďa v intraviláne obcí. A v roku 2022 ich bolo 18,“ priblížil vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring.

Podľa primátora mesta Vysoké Tatry Jozefa Štefaňáka zabrali preventívne opatrenia. „Problémové medvede plašili, časť z nich odstránili, no najmä pribúdajú stanice na zabezpečenie odpadkov,“ dodal.

Už tento rok nakúpia štátni ochranári zabezpečené kontajnery a 116 vylepšených staničiek na odpad, na ktorých výrobe sa sami podieľali.

„Pribudnú elektrické ohradníky, fotopasce. Zriadia aj tretí medvedí zásahový tím v Malej Fatre so sídlom v Martine. Všetky opatrenia vyčíslili na bezmála 6 miliónov eur z eurofondov,“ priblížil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Uvažuje sa aj o zriadení akejsi polepšovne pre problémové medvede, ktorá by mohla byť v súčasnej zvernici v Tatranskej Javorine. Oplotené zariadenie pre šelmy sa osvedčilo v Rumunsku.

„Bol by to taký Jurský park. Musíme však vypočítať, či to prinesie spoločenský prospech,“ skonštatoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny