Na hlavný obsah

Projekt Univerzitnej nemocnice Rázsochy má problémy

Rezort zdravotníctva dostal zoznam krízových opatrení.

Projekt Univerzitnej nemocnice Rázsochy má problémy
Na snímke z dronu plocha po zbúranej stavbe nemocnice Rázsochy.

Sekcia Plánu obnovy pri Úrade vlády vydala semafor investičných projektov. Hodnotenie plnenia míľnikov nie je pozitívne pri zámere Národnej univerzitnej nemocnice Rázsochy v Bratislave, celkom zelené hodnotenie nemá ani nemocnica v Martine, aj keď je na tom výrazne lepšie. Rezort zdravotníctva predkladá krízový plán.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Veľké výzvy, tak ešte minulý týždeň o zdravotníckych projektoch hovorila riaditeľka Sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková.

„Evidujeme problémy v rezorte zdravotníctva, kde sa to týka najmä veľkých investičných projektov, konkrétne projektu Rázsochy. Čakajú ich výzvy, ktoré sú spojené práve s výstavbou veľkých nemocníc. To je niečo, s čím Slovensko za pomaly svoju celú existenciu nemá žiadne skúsenosti,“ podotkla.

O pár dní Národná implementačná a koordinačná autorita vydala semafor. Pri projekte Univerzitnej nemocnice Rázsochy svieti červená. Predpokladá ohrozenie celkového projektu, omeškanie evidujú pri projektovej dokumentácii, verejnom obstarávaní aj stavebnom povolení. Začiatok výstavby v apríli 2024 sa možno tiež nestihne.

Na semafor reagoval aj Úrad vlády, zo stanoviska povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) vyberáme: „Už dnes bohužiaľ vidíme, že kľúčové investície môžu byť ohrozené ak nezmeníme spôsob, akým sú manažované. S ministrom zdravotníctva intenzívne komunikujem a informujem sa o tom, ako napreduje realizácia.“

Zistenia v personálnej oblasti

Naráža na zistenia v personálnej oblasti. V projektovom tíme nemocnice je podľa dostupných informácií iba jedna osoba, pričom rezort zdravotníctva sám priznáva, že potrebuje aspoň ďalších 8 pracovníkov.

Dočasne poverený minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) však od vlády dostal krízový plán, ktorý navrhuje 6 opatrení. Všetky sa označujú za neodkladné, chyby musí rezort odstrániť najneskôr vo februári.

Celkom zelený semafor nemá ani ďalší veľký projekt Univerzitná nemocnica Martin. Oneskorenie Sekcia Plánu obnovy hlási napríklad pri podpise zmluvy so zhotoviteľom.

„Prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Ak to bude do konca marca, tak je to v procese, čo považujem sa dobré, nebude tam žiadne oneskorenie. A podpis zmluvy, ak im tam nič nebude robiť prekážky, by mal byť následne, tak, ako sa štandardne robí v rámci verejného obstarávania,“ reaguje riaditeľka zdravotníctva Žilinského kraja Silvia Pekarčíková.

Na dva najväčšie zdravotnícke projekty pôjdu z Plánu obnovy stovky miliónov eur. Či sa plány naplnia a únijné peniaze prídu dnes nie je celkom jasné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál