Na hlavný obsah

Protestujúci v Peru požadujú demisiu prezidentky už druhý deň

Polícia proti ním opäť nasadila slzotvorný plyn.

Protestujúci v Peru požadujú demisiu prezidentky už druhý deň
Policajti používajú slzotvorný plyn počas protivládneho protestu v Lime. Foto: TASR/AP

Tisícky protestujúcich požadujúcich odstúpenie peruánskej prezidentky Diny Boluartovej vyšli v sobotu (21. 1.) druhý deň po sebe do ulíc hlavného mesta Lima. Polícia proti ním opäť nasadila slzotvorný plyn. Informovala o tom agentúra AP.

Mnohí z protestujúcich pricestovali do Limy zo vzdialených andeánskych regiónov. Počas predchádzajúcej noci sa protestujúci dostávali do potyčiek s políciou, pričom do jej príslušníkov hádzali fľaše naplnené kameňmi.

Minulý piatok minister vnútra Vicente Romero políciu pochválil za to, s akým profesionalizmom zvláda protesty.

Počet ľudí, ktorí prišli o život v nepokojoch od začiatku politickej krízy sa zvýšil na 55 a ďalších 700 utrpelo zranenia.

Čo požadujú demonštranti?

Demonštranti požadujú Boluarteovej odstúpenie, rozpustenie parlamentu a prepustenie uväzneného exprezidenta Pedra Castilla.

Castillo z funkcie prezidenta odvolali začiatkom decembra 2022. Parlament o tom rozhodol len krátko po tom, čo Castillo oznámil svoj zámer rozpustiť zákonodarný zbor a vyhlásiť predčasné voľby.

Demonštranti pochodujú proti peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej.
Demonštranti pochodujú proti peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej.Foto: TASR/AP

Poslanci vysvetlili, že Castilla zbavili funkcie z dôvodu „trvalej morálnej nespôsobilosti“. Polícia následne na twitteri oznámila, že Castilla zadržali bezpečnostné zložky na základe obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet