Na hlavný obsah

Proti zbúraniu nemeckého Lützerathu protestovali tisíce ľudí

Zúčastnila sa aj klimatická aktivistka Thunbergová.

Nemci protestujú proti zbúraniu obce Lützerath. Na miesto zavítala aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (tretia sprava).
Nemci protestujú proti zbúraniu obce Lützerath. Na miesto zavítala aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (tretia sprava).Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí vrátane švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej v sobotu (14. 1.) demonštrujú pri západonemeckej dedine Lützerath proti jej demolácii. Informuje o tom rozhlasová a televízna stanica WDR.

Lützerath, ktorý sa v posledných dňoch stal v Nemecku symbolom boja proti zmene klímy, búrajú v súvislosti s rozširovaním blízkej hnedouhoľnej bane. Na demonštrácii sa podľa organizátorov zúčastnilo 35 000 ľudí, zatiaľ čo polícia odhadla počet účastníkov na 15 000, uviedla agentúra AP.

Protest začal v obci Keyenberg, ktorá leží zhruba tri kilometre od Lützerathu. Niektorí protestujúci ju však opustili a pokúsili sa preniknúť do dediny, ktorá je predmetom sporov. Polícia použila aj vodné delá a obušky, aby im v tom zabránila.

Ďalší aktivisti prenikli priamo do hnedouhoľnej bane. Niektorí demonštranti sa podľa AP sťažovali na to, čo označili za prílišné násilie polície. Tá zase uviedla, že demonštranti po strážcoch zákona hádzali petardy a poškodili policajné vozidlá.

S vyprataním Lützerathu, v ktorom sa nachádzalo pôvodne vyše 400 aktivistov, začala polícia v stredu (11. 1.) a v piatok (13. 1.) mala prakticky hotovo. Kým popoludní policajti z miesta odnášali ľudí z poslednej obsadenej budovy, začala demolácia jedného zo statkov.

V sobotu demolácia obce za neustáleho dažďa pokračuje. Zároveň sa policajti z miesta snažia dostať posledných pár aktivistov, ktorí si vytvorili príbytky v stromoch. Dvaja sa navyše ukryli v tuneli pod zemou.

Pred hlavnou skupinou aktivistov popoludní prehovorila Thunbergová. „Kým je uhlie v krajine, neprehrali sme boj,“ odkázala im. „Uhlie je stále ešte v krajine. A my sme stále ešte tu,“ vyhlásila.

Kritika koaličných Zelených

V rozhovore s agentúrou DPA predtým 20-ročná aktivistka kritizovala nemeckých Zelených, ktorí sú súčasťou celonemeckej vládnej koalície a na krajinskej úrovni stáli aj za dohodou, ktorá otvorila cestu k zbúraniu Lützerathu a rozšíreniu bane vlastnenej energetickou spoločnosťou RWE.

„To, že Zelení uzatvárajú kompromisy s takýmito firmami, ukazuje, aké majú priority,“ uviedla.

Príliš pochopenia pre demonštrantov nedal v piatok najavo ani minister hospodárstva za Zelených Robert Habeck, ktorý sa zodpovedá aj za otázku klimatickej zmeny. Existuje podľa neho množstvo dobrých dôvodov, prečo protestovať za väčšiu ochranu klímy, ale Lützerath má za zlý symbol.

Prieskum verejnej mienky pre televíziu ZDF však ukázal, že 59 % Nemcov si neželá ďalšie rozširovanie hnedouhoľných baní. Za je ich 33 percent.

Obec Lützerath v Severnom Porýní-Vestfálsku tvorí niekoľko domov a majetkov, v ktorých ešte v roku 2008 žilo zhruba 80 ľudí. Pôvodní obyvatelia sa postupne museli vysťahovať, aby RWE mohla rozšíriť hnedouhoľnú baňu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet