Na hlavný obsah

Protivládne protesty v Iráne si vyžiadali už 522 životov

Medzi obeťami je aj 70 neplnoletých osôb.

Protivládne protesty v Iráne si vyžiadali už 522 životov
Ľudia protestujúci proti vláde v Teheráne. Foto: TASR/AP

Najmenej 522 ľudí už zahynulo počas protivládnych protestov v Iráne, ktoré trvajú už štyri mesiace. Vyplýva to z údajov Iránskej aktivistickej tlačovej agentúry HRANA sídliacej v Spojených štátoch, ktoré zverejnili v nedeľu (15. 1.). Informovala agentúra DPA.

Medzi obeťami je aj 70 neplnoletých osôb a 68 príslušníkov polície a bezpečnostných zložiek. V priebehu protestov zatkli už takmer 20 000 ľudí, pričom 110 z nich zadržali na základe obvinení, za ktoré im podľa islamského práva môže hroziť trest smrti.

Samotný Irán zatiaľ nezverejnil bližšie informácie týkajúce sa obetí alebo počtu zadržaných ľudí počas protestov. Nepotvrdil a ani nevyvrátil údaje zverejňované agentúrou HRANA.

Protesty, ktoré v Iráne vypukli v polovici septembra, sa rozšírili už do 160 miest. Sú reakciou na smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Iránske bezpečnostné zložky tvrdo zasahujú voči účastníkom týchto demonštrácií, ktoré režim označuje za nepokoje vyvolané zahraničnými nepriateľmi Teheránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet