Na hlavný obsah

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa skončilo, začína sa sčítanie hlasov

Výsledky by mali byť známe popludní.

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa skončilo, začína sa sčítanie hlasov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Volebné miestnosti v Česku sa v sobotu (14. 1.) o 14.00 h zatvorili a volebné komisie začali so sčítaním hlasov. Podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) by výsledky mali byť známe popoludní.

„Odovzdané hlasy sčítajú okrskové volebné komisie, ktorých je takmer 15 000. Na organizácii hlasovania a sčítavania sa podieľa približne 100 000 občanov,“ uviedlo české ministerstvo vnútra.

Voľby sa zaobišli bez väčších problémov. Predsedovia volebných komisií uvádzali jediné komplikácie spočívajúce v tom, že si niektorí voliči zabudli doklad totožnosti.

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz sa policajti z obvodného oddelenia Frýdek-Místek zaoberajú podnetom 56-ročnej ženy, ktorá poukázala na možné ovplyvňovanie volieb. Do schránok v jednom z vchodov na ulici Novodvorská totiž na základe oznámenia niekto vhadzoval listy s návodom, koho voliť.

Českí občania volili nového prezidenta aj za hranicami štátu. Ranný útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev však prerušil hlasovanie v prezidentských voľbách na tamojšej českej ambasáde. Volebná komisia sa musela schovať v kryte. Ako neskôr informoval zastupiteľský úrad všetci členovia komisie boli v poriadku. Voľby pokračovali približne po hodine.

Volebná účasť bola v prezidentských voľbách v niektorých okrskoch vyššia než v predchádzajúcich voľbách v roku 2018. Ako informovala česká stanica ČT24 v sobotu dopoludnia sa pohybovala medzi 50 a 55 percentami.

O post prezidenta Českej republiky sa uchádza osem kandidátov. Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel sú trojicou občianskych kandidátov, ktorým sa podarilo vyzbierať viac než 50 000 podpisov občanov. Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Tomáš Zima sú politickými kandidátmi, ktorých podporili poslanci či senátori.

Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb.

Priebežne vedie Babiš

Po sčítaní približne 35 % hlasov zatiaľ v prvom kole českých prezidentských volieb vedie Andrej Babiš so ziskom necelých 39 % hlasov. Do druhého kola by spolu s Babišom podľa predbežných výsledkov postúpil Petr Pavel, ktorý zatiaľ získal okolo 31,5 % hlasov, informuje podľa predbežných výsledkov spravodajská televízia ČT24.

Na treťom mieste je zatiaľ Danuše Nerudová s približne 13,5 % hlasov. Týchto troch kandidátov favorizovali aj predvolebné prieskumy.

Pavel Fischer má zatiaľ vyše šesť percent hlasov. Jaroslav Bašta získal zatiaľ necelých päť percent. Marek Hilšer a Karel Diviš majú menej ako tri percentá hlasov. Okolo pol percenta zatiaľ získal Tomáš Zima. Volebná účasť dosiahla zrejme okolo 67 %, uvádza ČT 24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet